lördag, januari 12, 2008

Nu är jag trött

Efter jag fått i mig middag fick jag en nytändning (fattar inte varför min lunch alltid tar musten ur mig, men inte middagen - det kan inte vara själva maten!). Jag tog mig samman och har skrivet för fulla muggar och lyckats få ihop 5,5 sidor totalt (d v s 3,5 efter kl 7) och nu lyckats täcka syfte/metod samt nästan hela den teoretiska bakgrunden. Helt ok. Imorgon har jag visserligen massor kvar att göra, men det kanske hjälper att jag inte ska till biblan på morgonen? Imorgon måste jag: a) skriva sista avsnittet på bakgrunden (och läsa in den... först), b) sammanställa och formulera analysen av propositionerna, c) analysera prejudikaten OCH sammanställa och formulera denna analys(!), samt (d) skriva en avslutning (slutsats/sammanfattning) och en liten inledning. Sedan måste jag fixa allt småkjafs som färdig källförteckning, innehållsförteckning OCH komma på en bra titel. Ok, det känns lite tufft, men det är bara att göra sitt bästa. Min plan är även att tidigt måndag morgon ta mig till grupprummet på Gamla Kirurgen och använda mig av superduperrättstavningsprogrammet där. Därför vill jag var FÄRDIG imorgon kväll. Men nu ska jag sussa sött. 

Ooops

Ja, så gick det sådär som det gör efter att jag ätit lunch (iofs vid tretiden). Jag blir trött och kan verkligen inte koncentrera mig. Och då föll jag för frestelsen att göra något annat. Detta andra var en relativt lång fikapaus med Lovisa inne i stan. Men man blir på bra humör av en god cappochino (ingen aning hur man stavar) och en liten bit mörk choklad (disciplin! ingen kaka). Så även om det var en oförtjänt lyx så var det värt det. Nu ska jag laga middag (blir inte alls lika trött efter den måltiden) och sedan ska jag skriva så det ryker. Typ.

Det fungerar

Jag har faktiskt lyckats få en del gjort! Jag har skrivit två sidor (syfte + metod) och ändrat min disposition. Det flöt på bra när jag skrev och det var en oerhörd lättnad. Har nog kommit fram till att det jag tycker är jobbigast med ett sådant här arbete är a) referenserna - att ha koll på var ifrån man fått något och se till att hänvisa till källa b) inläsning - det tar en ohyggligt långt tid att ta till sig materialet, speciellt när man inte vet vart det bär. Däremot är själva skrivande rätt trevligt och inte särskilt ansträngande och analysen kräver väl mer men sitter inte särskilt långt inne. Nu ska jag fortsätta eftersom ätit lunch. Frågan är bara vad som är bäst att göra? Läsa lite i den nya boken? Analysera praxisen? Sammanställa gårdagens analys så att den kan redovisas? Skriva om det jag läst in mig på? Är mycket glad att det fungerat idag. Känner mig för första gången på länge som om jag faktiskt inte är så dum - och det är en lättnad. Men är lite, molande orolig för att tiden är för knapp.

Början på senilitet?

Man börjar undra när man upptäcker, som man bäst cyklar upp för St Laurentiigatan, att jag har en hjälm, men det har jag helt glömt bort. Både idag och sist jag cyklade. Jag har alltså inte medvetet valt bort att använda min utmärkta hjälm (som jag innan jag for iväg för julen lätt kunde behålla på när jag inte var PÅ cykeln) utan jag har helt glömt bort dess existens och jag blev uppriktigt överraskad när det slog mig att jag faktiskt ägde en som jag kunnat använda. Dte bådar väl för framtiden :).

Arbetshelg

Är vaken och har ätit frukost. Idag är det dags att börja skriva. Annars kommer det att bli RIKTIGT jobbigt. Men först ska jag till UB och hämta min bok, och även kolla om jag kan få tag på en annan på SOL. Jag vet inte alls hur det kommer att gå idag, men det som oroar mig mest just nu är att jag har ont i kroppen. Min arbetsställning är nog inte den mest ergonomiska, och det är endast (typ) i detta sammanhang jag önskar jag var kortare. sitter jag såpass högt upp att händerna vilar ok mot tangentbordet, och benen  kan vara avslappnade och mindre dubbelvikta så får jag väldigt långt till skärmen... Ibland är laptopar inte det bästa. Har dessutom ledvärk i händerna för tillfället. Jag hoppas bara inte det ska göra för ont - jag MÅSTE sitta vid datorn hela dagen imorgon och idag.

fredag, januari 11, 2008

Tack för idag

Slut för idag. Efter 59 analyserade förarbeten pallar inte min hjärna mer. Nu räcker det. Gick igenom alla propositioner jag hittat, men bestämde mig för att skippa skrivelserna. Nog får vara nog. Att jag har en 30-tal rättsfall kvar att analysera, massor av tankar att sammanställa, delar av en bok att läsa samt en 10 sidor att författa till på måndag räcker mer än nog. Och visst, hade jag varit superstudenten eller mig själv som 18-19-åring, hade jag suttit uppe till mycket senare och arbetat. Men så här 10 år senare är det bara att glömma en sådan ansats. Jag får klara av det jag klarar av i helgen helt enkelt. Godnatt på er!

Grannkärlek

Ja, jag är kanske lite ogin. Men det är något distraherande att sitta och arbeta till stön och flämtningar som tränger genom lägenhetsväggen. Inte sängar som slår i mot något utan "röster". Så tunna är tydligen mina väggar, eller högljudda mina grannar. Det hela blir steget... lustigare/mer irriterande då de verkar ha klara dagliga rutiner. Samma tid, varje dag. I Lund är två tillfällen en tradition.

Flitens lampa på sparlåga

Det har inte riktigt varit min mest effektiva dag. Jag skyller på att det jag gör kräver mkt av min hjärna... men jag vet inte. Och om så är fallet är det kört inför helgen. :) Jag har analyserat 37 förarbeten nu, och det är en del kvar. Arrrgh. Praxis får nog vänta till imorgon även om jag hade hoppats kunna ta nästa steg. Men kanske en analyspaus är bra. Imorgon måste jag till biblioteket och börja skriva.Kanske kan det vara smart att ta en sväng till UB (få lite frisk luft) och sätta sig och skriva utifrån det jag har... Och få lite variation på så vis. Då återvänder jag till motiven. Suck.

Svårare än jag trott

Sitter och analyserar på vilket sätt "rättskälla" används i mitt material och det var svårare än jag trodde. Dels så har man väldigt lite att utgå ifrån, kontextuellt, så det är svårt att vara säker vad de menar. Sedan blir kategoriseringen vansklig på grund av av osäkerheten i första led och på grund av att användningen ibland svävar emellan dem, överlappning helt enkelt. Men det blir lite enklare ju längre jag kommer, bl a eftersom jag kan identifiera samma typ av konstruktioner gång på gång och de då läggs i samma fack. Det är nästan så man kan se ett mönster. Men jag har bara tagit mig igenom 15 propositioner än så länge så jag har mycket arbeta kvar att utföra. Menmen. Så länge jag klarar av detta moment idag så kan jag fixa bok imorgon och börja skriva. Jag tro faktiskt att mitt metodavsnitt kommer te sig rätt naturligt för ovanlighetens skull, tyvärr kan jag inte stödja den helt i allmänt accepterade teorier. C'est la vie.

Dagens strategi

Är som vanligt trögstartad och ställde tom om väckarklockan så jag fick en timme till imorse, men nu ska jag vara flitig. Har bestämt mig för att faktiskt använda de typer av betydelsebestämning som identifierats i det exjobbet jag hittade (han har gått igenom massor av doktrin av olika slag och analyserat och även om skriften inbland blir repetitiv så verkar arbetet vara gediget och de olika välgrundat) som ram för min genomgång av materialet jag samlade igår. Jag kan rimligen inte själv gå igenom allt det material som behövs för att komma på egna kategorier och någon nytta ska man väl ha av andras akademiska arbete. Det är skönt att ha fattat det beslutet. Nu är det bara att göra också. Om jag ska skippa något av materialet som för gammalt återstår att se. Det enda jag inte kan bestämma mig för är om jag ska ta mig in till stan idag (skulle föredra imorgon) för att hitta en bok. Det verkar finnas två huvudgubbar som diskuterat rättskällor i Sverige på sistone och den enas senaste bok har jag, men inte den andras, och det vore bra med lite mer direkta källor. Men jag har ingen lust att ta mig till juridicum före 12 och det är det som skulle behövas för att annars kunna beställa den från UB Magasin ifall den inte finns på juridicum. Kanske ska jag bara beställa direkt. Får se om funktionen är igång idag. Nu tar jag sats.

torsdag, januari 10, 2008

Ett gott dags arbete

Sådärja. Nu tänker jag inte göra mer. Icke. Dricka te och äta en cereal bar är allt. För nu har jag arabetat rätt ihärdigt under hela dagen och lyckats samla ihop materialet. Jag har scannat tre databaser som finns allmänt tillgängliga för oss studenter och hittat alla propositioner (och skrivelser), rättsfall i HD och RegR, samt författningar (=noll) som innehåller ordet rättskälla i någon form. Jag har kopierat över det relevanta stycket, med hänvisning till var det kommer ifrån, för var och ett av dessa samt markerat var "rättskäll*" står med rött. Det blev en 60-tal förarbeten och en 30-tal domar. Det får räcka. Finns säkert mer i annan praxis eller andra skrivelser - men det finns inte för detta arbete. Jag använder mig av rättskälleläran för att begränsa och prioritera undersökningen av begreppet rättskälla helt enkelt. Imorgon ska jag gå igenom och läsa materialet för att analysera på vilket sätt det används. Jippi. Frågan är bara om jag ska utgå ifrån den, typ, modell som lagts fram i ett exjobb jag läst i min analys, eller hitta egna kriterier. OCH om jag skall begränsa materialet ytterligare, och då i tiden. Kanske inget äldre än från 70-talet? (Det hände rätt mkt då - inte bara plockat ur luften.) Får se. Imorgon är en annan dag och nu ska jag vila.

F***ing, J**la, K**kallt

Sitter hemma och pluggar. Letar saker på datorn. Och fryser något förfärligt. Jag har för tillfället raggsockor, handledsvärmare, luvtröja med luvan uppfälld, rysk yllesjal och filt på mig och NU kan jag tänka på annat än att jag fryser. Nästan. Fy fan.
En frusen och missnöjd Kristina

Regression

När jag var liten var jag aldrig särskilt intresserad av mina mjukisdjur. Visst hade jag en del, och lekte med dem, men jag hade inte riktigt den där mjuka vännen som många barn tycks ha och som de inte kan sova utan och helst vill ha i närheten hela tiden, ofta rätt långt upp i åldrarna. (Som liten, liten hade jag en gul frottesnuttefilt (nja två - de behövdes tvättas ibland ju) och napp.) Men i julklapp fick jag en bedårande randig kanin av Linus som jag uppriktigt blivit mycket fäst vid. Till och med så att jag tog med honom till Lunds. Som sällskap. Jag blir faktiskt på bättre humör av att se honom och t o m klappa lite på honom (ja, det är en han). Kaninen har inte fått något namn än. Och jag vete fåglarna om han kommer att få ngt. (Minisköldpaddan jag köpte på IKEA och som också är jättesöt men bor i London fick heta Horatio.) Vi får se. Tillsvidare får han sitta på skrivbordet nu medan jag ska plugga och göra mig sällskap. 

Jag har iaf gjort NÅGOT

Och så var trögheten större än väntat. Fan också. MEN jag kom på en lösning. När jag inte riktigt kunde koncentrera mig på att vara smart så kunde jag väl i alla fall göra några av de måsten som finns för uppsatsen och som skall göras förr eller senare ändå? Så jag letade fram mina databaser och sökte som tänkt, men började inte gå igenom materialet. Det väntar snällt på mig. Jag skapade ett skelett för uppsatsen, dvs ett dokument med rubriker jag tror behövs i en viss ordning samt en motsvarande innehållsförteckning. Detta skelett hr jag sedan formaterat så att det motsvarar hur jag vill ha det (vi har inte fått några strikta formaliakrav av den sorten och det utnyttjar jag för fullt). Jag har skapat ett titelblad med all information som krävs och med Juridicums logga (någon gång ska vara den första). Jag har skapat ett dokument med rubriker att föra in min genomgång av databaserna i. Inte helt fel. Bättre än att slösurfa. Nu är det nog lunch som gäller eftersom magen är på väg att börja kurra. Men sedan!

Nu gäller det

Jag har fyra dagar på mig att få ihop min uppsats på 10-15 sidor. Har läst en del litteratur, har artiklar att läsa och skall härnäst leta "rättskäll*" i databaser med förarbeten, prejudikat och lagar. Får se om jag får några resultat. Annars så blir det en starkt doktrinbaserad uppsats. Och det vore lite tradigt. Ska man skriva om rättskällor vill man använda dem alla. :) Tyvärr är jag helt slut (redan) och vill bara sova trots att jag var rätt så peppad igår natt. Hmm. Ska kanske ge rosenroten ännu en chans (har hittills inte gjort ngt för mig) och se om jag kan hitta min Mo. Dessutom luktar min tröja cigaretter trots att jag inte varit bland rökare med den. Fattar inget. Och vill inte byta heller då jag inte känner för stickat idag - och då har jag inte många val. Vilket kan vara bra att komma ihåg nästa gång jag shoppar.

onsdag, januari 09, 2008

WTF!

Kan kvinnliga politiker bli trashade för sina käder så kan manliga diton också bli det. Ärligt talat. Som om det inte räckte att han var moderat?

Kom på att jag antagligen inte får vis abilden direkt här så för att bevittna katastrofen så gå hit.

Ibland får man ta i på ett onyanserat sätt.

Hemma

Så är jag här i Lund. Jag är trött (resan tar alltid musten ur mig). Jag är kall (min lägenhet har inte varit nämnvärt uppvärmd medan jag var borta). Jag vill inte vara här (jag vill vara i London och det är kallt och regnigt här). Har iaf lyckats handla mat och har givit mig själv ledigt dagen ut. Och hade det inte varit för frukostmöte imorgon hade jag blivit riktigt deppig. Men imorgon börjas på allra bästa sätt innan det är dags att slänga sig med hull och hår in i uppsatsskrivadets värld. Bläääää!!!

Flygfunderingar

Så flög jag hem idag. Åkte från London City vilket är döskönt (16 min med tunnelbana). Flygplatsen är dessutom mycket lugn och civiliserad. Gött. Men under flygningen slog vissa aker mig.

Jag hatar att trängas på flyg. Jag hatar att bli behandlad som kreatur vilket inte är ovanligt med vissa billigare alternativ. Men det kan även gå för långt åt andra hållet. Planet jag reste med såg ut att rymma 96 passagerare (3+3 ggr 16). Vi var blott 16 ombord. Och visst skulle planet aldrig fyllts till bredden (i buisniss class betalar man för att det ska vara ett sätes mellanrum emmelan en och andra passagerare). Men ändå. Det var knappt jag märkte av de andra passagerarna. Och i klimatdebattens skugga kändes denna resa något pinsam. Det borde finnas bättre sätt att  hantera detta på...

Jag har de  senaste åren utvecklat något som närmar sig flygrädsla. Har alltid älskat att flyga. Inte ororat mig det minsta. Men så, för några år sedan, började det krampa i magen och orostankar attackerade mig. Inte minst idag då jag tyckte det krängde på oroande sätt, att konstiga ljud genererades av flyget och sist men inte minst: fan vad lågt och nära vattnet man flyger innan landningsbanan komme i sikte i Kastrup. Detta är mycket irriterande och jag är sur över att jag nu börjat känna så här.

Sista kvällen

Vi lyxade till det lite grand min sista kväll på länge i London. Så fort Linus kommit hem så gick vi ned till La Figa (den italienska restaurangen i huset) och åt middag. Det blev för- och huvudrätt och var trevligt och mycket italienskt (alla som jobbar där är italienare och gestikulerar massor samt säger "grazie mille"). Maten var inte riktigt lika bra som sits men det var ändå gott med laxstrutar fyllda med avocado och räkor liksom fasan i smaskig sås. Vi hade ett kort stopp hemma innan vi gick vidare till vår lokala pub The Grapes. Där träffade vi James och tog oss några glas och snacka skit tills de stängde (mmm Baily´s). Lyckad kväll, men det var vemodigt också. En och en halv månad kvar!

tisdag, januari 08, 2008

PRO

Jag lyckades nyss få status: pro för min tennisspelare på Wiin. Jag är grym. Och lyckades även behålla denna status efter en match mot mycket bättre spelare som jag vann mot. Hehe. Värst vad roligt man kan ha ibland.

Trög start

Det regnar ute och är grått och jag är mest trött. Måste fortsätta att läsa men är för sömnig. Måste packa inför imorgon så jag kanske gör det istället nu och hoppas på uppiggnad. Vore bra. Inte för att jag är så packsugen direkt. Men ngt vettigt måste jag göra.

måndag, januari 07, 2008

Inte illa alls

Jag har tagit mig igenom halva den andra boken nu. Jag har faktiskt lyckats arbeta relativt koncentrerat och kontinuerligt hela. Fantastiskt! Härligt! Skönt!Tar inte för givet att det blir repris imorgon - men jag kan alltid hoppas och påminna mig om att det är fullt möjligt. Just nu kan jag inte ta något för givet, allra minst koncentration och motivation. Men idag var iaf bra.

Ännu bättre blev det när Linus väl kom hem och jag kunde börja på middagen (han handlade). Det blev smaskig GI-lyx: tagiatelle med jumboräkor, lime, vitlök, färsk basilika och mynta samt svartpeppar. Fräscht med kick. 

Här även varit nördig och nyttjat PointLex tjänster för att läsa om juridik som inte har något med skoluppgifter att göra.

Framsteg?

Det har gått rätt bra än så länge. Läste färdigt avdelningen om rättskällor i Strömholms bok före lunch. Nu har jag givit mig an Rättskällebegreppet som i princip är min uppsats fast mer djupgående och omfattande. Jag borde nog kunna hitta rätt med hjälp av den. Faran ä som alltid att förlita sig för mycket på enstaka källor... Jaja. Det blir nog bra. Kommer iaf ha lätt att motivera val av begrepp i min inledning. Så det är alltid något.

Mulle Meck

Det är jag det. Efter att jag ätit lunch skulle jag (för att få igång energin igen) ta mig en Wiipaus. Men det ville sig inte. Konsolen är inhandlad i Sverige där man har annorlunda kontakter än här så vi måste använda en slags konverterare för att få ström till apparaten. Den vi har (endast en som går mellan mobiltelefonladdare, DVD, Sega Mega Drive, hårtork, gamla laptopen osv) har meckat sedan den var ny. Den glappar och vanligtvis får man pilla en del innan den fungerar och sedan se till att inte flytta på något - för då är det bara att börja om från början. Så skulle allt kopplas i och det ville sig verkligen inte. Jag testade mina bästa juckningstekniker, men nada. Muttrande mejlade jag Linus och tyckte vi kunde skaffa en ny. Men så tog min praktiska och meckaranda över. Jag skruvade i sär hela skiten. Tog loss smådelarna. Blåste och fipplade lite. Skruvade ihop allt igen så hårt jag kunde. Bytte säkringen i den. Och Lo and behold! Den fungerar som en dröm nu. Inga akrobatiska justeringar här inte. Så jag fick spela lite tennis och göra min dagliga fitness. Blev tacksamt yngre igen efter att ha åldrats sist. Men är ännu inte nere på 28...

Vardagen

Så var det måndag igen och en vecka kvar till uppsatsen skall in. Kämpar fortfarande för att hitta koncentrationen och en känsla av att jag faktiskt kommer att lyckas få ihop något. PM:et ligger fortfarande oskrivet, men det har jag bestämt får vänta tills på måndag. Parallella uppgifter fungerar inte just nu. Idag ska jag fortsätta att läsa in mig på ämnet, liksom imorgon. På onsdag bär det hem igen. Som alltid är det dubbla känslor som regerar. Skall dels bli skönt eftersom jag har mina fina vänner där och det känns som  om jag måste vara i Lund för att avsluta och få ordning på denna del av mitt liv. Men så känns det också oerhört pissigt att åka, lämna Linus och veta att vi inte ska ses på tre veckor. Och sedan vet jag inte NÄR i februari vi ses heller. Det är då flytten skall ske och en tenta ska skrivas. Men exakt när och hur är fortfarande obestämt... Tillbaks hit kommer jag inte förrän mot slutet av februari med all sannolikhet och då är det permanent. Ser fram emot det, har gjort det länge, men när det nu är så nära så är det också läskigt. Det kommer nog att bli mer omvälvande än jag tänkt. Och jag måste väl även tillåta mig själv att känna att det är stort och inte helt lätt utan att det betyder något annat än just det. Magen är inte helt lugn och jag bara hoppas innerligt att den närmsta månaden och mina uppsatser + PM skall gå vägen. Att jag inte kommer att passivt låta den rinna mellan fingrarna på mig.

Nu har jag haft min morgonläsning (nyheter, bloggar och skvaller). Nästa steg är ansikte och tänder sedan LÄSA. Håll tummarna för mig.

söndag, januari 06, 2008

This is what it's all about

Idag har jag utnyttjat boende i en storstad på riktigt. Vaknade vid 8 (tidigt och trött) för att ta mig in till Kensington och the Victoria and Albert Museum (V&A)där jag mötte Lisa för att köa till utställning. Det gick smidigt och fort och sedan fick vi se The Golden Age of Haute Couture. Det var mycket roligt att se riktiga plagg såväl som foton och skisser från en häftig modetid. Det enda negativa var att det var så mycket folk som trängdes på ett mindre hänsynsfullt sätt. Köpte t o m en affisch för den var snygg och ok prismässig. 

Efter den kulturella upplevelsen gick vi till Little Japan och åt prisvärd sushi. MUMS. SOm pricken över i:et tog vi sedan en lång och härlig promenad i Kensington Gardens och soleskenet som förärade oss idag. Är mycket nöjd.