fredag, september 08, 2006

TV-fri

Andra skolveckan går på sitt slut och jag inser hur bra det är att INTE ha någon TV som man lättjesamt kan sätta sig framför. Jag pluggar under dagarna på ett sätt olikt de senaste 3,75 åren. Visserligen innebär dubbla kurser mindre tid till läsning, men ändå. Och när jag inte pluggar kan jag laga mat, läsa böcker, träna (haha! har skaffa friskiskort och gått på ett första pass - dessutom ska jag börja dansa orientalisk magdans).

Jag har sedan jag var i Stockholm läst en serie på tre böcker av Louis de Bernières som utspelar sig i SydAmerika och de är superbra. Man skrattar och gråter för de är fulla av humör, värme och glädje samtidigt som de beskriver fasansfulla händelser och människor som begår hemskheter och utvecllas till monster. Landet är fiktivt men kunde vara vilket som. Detta gör att man slipper tänka historisk korrekthet, men ändå kan ta till sig en världsdels historia. Dessutom är pappa typ med. Rekmenderas varmt. Böckerna heter: The War of Don Emmanuel's Nether Parts, Señor Vivo and the Coca Lord samt The Troublesome Offspring of Cardinal Gauzman.

söndag, september 03, 2006

Långhelg

Efter en första vecka av studier som känns rätt lovande har jag haft en härlig långhelg. Upplägget på båda kurserna verkar rätt bra och förutom en lärares tendens att säga saker på engelska ("en konflikt mellan norge och storbrittanien - united kingdom" (dessutom FEL)) så tror jag nog det skall gå bra. Naturligtvis har jag en del att muttra om när det kommer till kurslitteratur och priser av den - men den lämnar jag hädan.

I torsdags kom Linus och stannade tills alldels nyss då han återvände hem till London. Nu kommer vi inte ses på c:a fem veckor så jag är lite gnällig. Men vi har haft en riktigt trevlig långhelg tillsammans och det är iaf något. Som vanligt har det handlat mycket om mat och detaljerna kommer ni att få höra. På torsdagen lagade jag en smakig indisk gryta med bla nötter, ingefära och mängder av kryddor i som vi åt med kryddat ris, korriander och vitlöks naanbröd och sköljde ner med hemma gjord mangolassi. Mätta var vi.

Efter mina föreläsningar och övningar på fredagen åt vi en sushilunch i solen vid domkyrkan innan vi tittade i affärer och tog en sväng förbi Hälsningsgillet för att kolla läget. Det är trevligt att använda både stora salen och Athen. Var dock oerhört glad att inte jobba på gillet (första gången på tre år och framför allt INTE på kvällen. Istället åt vi midag på underbart kitchiga Bellmans (träplaksväggar med bark på och järnhjul monterdae på väggen). Vi var väldigt belåtna över fint blodiga plankstekar när vi gick till bion för att se Galenskaparnas och Aftershaves senaste långfilm "Den enskilde medborgaren". Den var riktigt rolig och överaskande bra. Lite forcerad mot slutet, balancerade helatiden på en smal linje, men lyckades hålla sig på rätt sida skämten. Scenen där alla säger hej är klcokren. Rekomenderas alltså. Särskilt musiken var härlig och många begåvade medverkande fick man uppleva.

Vi passade på att njuta av sista självande sommarkänslan och åkte till Köpenhamn på lördagen. Sol och 20 grader var perfekt. Vi hade tänkt gå och äta på Ida Davidsen, em där var stängt. Vi hittade dock ett annat smörrebrödsställe i närheten där vi kunne sitta utomhus på en innegård. Det blev också riktigt gott och vi åt smörrebröd med: rostbiff, pepparrot, remuläde, och rostad lök, panerad fiskfärs med kapris med samma tillbehör som förra, varm leverpastej med knaprig bacon, färskpotatis med majonär och knaperstekt bacon (två), samt räkor med ägg. Vi var väldigt nöjda efter den måltiden. Vi promenerade sedan runt Nyhavn och såg på båtar och folk som drack öl vid kajkanten i solskenet. Härligt! Ströget gick vi både upp och ned för och tittade i rätt många butiker - Linus söker div jackor. Vi var rätt trötta när vi tog en glass på Rådhustorget och läste ett slag i solen. När vi kom till sationen kom vi på att vi glömt att handla sprit så vi gick på jakt efter något ställe (inte allt för långt bort) där vi skulle kunna köpa portvin. Icke. Vi hoppade av tåget på Kastrup och försöklte samma sak. INte gick det bättre där. Så vi fick återvända hem utan den allra minsta droppen alkohol. Kunde varit värre.

Idag har vi tagit det lungt med promenad (via Nova) och god mat. Engelsk frukost till brunch (bacon, äggröra, bönor, stekta champignoner o paprika) samt middag bestående av fantastisk mör oxfilé med vitlökssmör och en ljummen färskpotatissallad med stekta kantareller, sockerärtor och lingon. Mmmmm...