torsdag, oktober 18, 2007

Sätt att undvika att läsa

1) Sätta sig in i debatten kring Stureplansprofilerna så här i efterhand (inkl läsning av domen tack vare pointlex) och äckligt nog tycka det är lite synd att hon inte läser straffrätt (eller processrätt) för närvarande då diskussionen i DET forumet kunde ha varit intressant. Vad ska jag göra? Är snart färdig jurist och tycker frågorna är intressanta... (Och har läst ett projekt i bevisvärdering i sexualmål där detta kunde varit extra intressant.) För övrigt anser jag att man som minister skall vara försiktig i hur man uttalar sig om domslut, även om jag är mycket tveksam till att det är olagligt att säga något.

2) Sätta sig in i frågan om Nicolas Zarkosy kan skilja sig eller ej. Finner det hela mycket underhållande. I regel har ju vissa personer (diplomater, statsöverhuvuden) ett visst mått immunitet (beror på internationella konvetioner och nationell lagstiftning). Denna har en poäng då domstolar skulle kunna användas för att hindra dessa i sitt ämbetsutövande (hur prktiskt vore det inte att en besvärlig diplomat helt plötsligt stämdes inför rätta då han bråkade om något?). Tydligen ändrades den franska konstitutionen i februari angående presidentens immunitet. Artikel 67 stadgar att:

Le Président de la République n’est pas responsable des actes accomplis en cette qualité, sous réserve des dispositions des articles 53-2 et 68.

Il ne peut, durant son mandat et devant aucune juridiction ou autorité administrative française, être requis de témoigner non plus que faire l’objet d’une action, d’un acte d’information, d’instruction ou de poursuite. Tout délai de prescription ou de forclusion est suspendu.


Les instances et procédures auxquelles il est ainsi fait obstacle peuvent être reprises ou engagées contre lui à l’expiration d’un délai d’un mois suivant la cessation des fonctions.
Det vill säga a) att han inte kan hållas ansvarig för sånt han gjort i tjänsten b) att han inte kan vara "objktet" för en administrative eller rättslig process. Knäckfrågan är dels om hans immunitet sträcker sig till civilrättsliga frågor (inte bara straffrättsliga) vilket inte är orimligt i ljuset av bla diplomatreglerna, dels om det i så fall finns områden därinnom som är undantagna, dels om han själv kan få stämma in - alltså gör det någon skillnad om han är subjektet istället, dvs käranden? Tydligen tvistas det om detta i juridikfrankrike just nu. Jag bara tycker detta är intressant, underhållande och en bra distraktion. Ska bli spännande att se vad som händer. Kan nämligen tänka mig att man verkligen menade att ALLT skulle undanhållas pröving, men inte tänkte att någon som sittande president skulle få för sig att skilja sig. Oväntade resultat av lagar är alltid besvärande men en del av spänningen med juridken. På franska kan man läsa lite om frågan här och här.

Antar att jag borde ägna Engelsk statsrätt på 1200- och 1600-talet mer uppmärksamhet istället. Men är man in i märgen en prokrastinator så är man.

Hoho! Energin, var är du?

Jag vet inte vad som hänt. Det var helt ok i början av veckan. Lästa på duktigt. Gick upp fst Linus låg kvar i sängen och läste sedan förbrilt. Men idag (och även lite igår) så går det såååå trögt. Och jag har inte längre någon ursäkt. Är typ frisk. Idag har jag iaf varit utomhus lite. En promenad fram och tillbaks till Canary Whraf då jag behövde handa lite mat och annat.

Ser fram emot Idas och Svens besök som börjar imorgon. Jätteroligt!!!

onsdag, oktober 17, 2007

Vilse i akademin

Jag har läst en del nu, men har fortfarande en hel del material kvar. Vill få det läst innan jag sätter i gång. Dels för att jag inte har någon aning om hur jag skall angripa uppsatsen, dels för att jag vet hur jag brukar fungera. Skrivandet kan vanligtvis inte börja förrän material är intaget och smält. Men dte är frustrerande. För det känns som man inget gör och som man inte kommer att hinna. Fast det gör jag väl... Det brukar fungera. Måste intala mig att det hela ligger i sakens natur så jag inte börjar stressa, men det är inte alltid lätt. Just nu känner jag mig vilsen. Men jag TROR jag lär mig en del under tidne iaf. Vi får se. Tyvärr känner jga mig mycket trött idag, vilket inte hjälper. Det kommer att bli läskigt med exjobbet i vår. Nu åter till Magna Cartan.

måndag, oktober 15, 2007

Mission accomplished

Stackars Linus är sjuk och hemma idag.

Jag var inne i satn i förmiddags och fixade lite nödvändigt. På apple store fick jag bra hjälp att fixa elsladd till min dator som fungerar här; bästa var att köpa en usb-adapter till ipod var ena del passar min elsladd och gör den engelsk! Promenerade till kinesbutiken vid leicester square och fick tag i allt jag behövde. Dessutom var där nästan inget folk. Mkt skönt. OCh min ansökan till referenstillgång på biblioteket vid London School of Economics gick igenom vilket innebär att jag har ett traxkort (med fotot) som gäller i ett år och ger mig tillgång till massor av material. Äve om jag inget får låna. Jippi! Som extra bonus sa han i receptionen so fixade kortet att mitt passfoto var det bästa han någonsin sett. Småsaker som gör en glad.

söndag, oktober 14, 2007

Survivor

Han verkar ha överlevt. Jag skriver på honom nu. Så det är iaf bra. Jättebra. Fast touchpadknappen verkar lite annorlunda - klickar liksom. Är det bara det så kan jag skatta mig lycklig och tursam.

Dte har annars varit en mycket lugn dag. Det mest avancerade var veckomathandling på ASDA. Imorgon måste jag in till stan: köpa eladapter till datorn, fixa kinesiska matingredienser och kolla om jag lyckats med min ansökan till biblioteket på London School of Economics. Vore bra.Anledningen till att mitt lilla iPle nästan dog.