lördag, november 29, 2008

Ringar

Idag var vi i West Ham och tittade på förlovningsringar. De var mycket hjälpsamma och tålmodiga och dte är lite tråkigt att vi inte kommer att köpa dem där, men priset spelar roll. Vi har iaf kommit fram till väldigt klasssiska guldringar, och hör och häpna, vi ska ha samma storlek på alla sätt och vis. Expediten blev t o m lite till sig av detta faktum. :) Nu ska vi bara bestämma varifrån ringarna skall inhandlas.

Lisafisa

Trots krasslighet gav jag mig in till stan i fredags eftermiddag. Anledningen var att sötaste Lisa var nere i staden från Cambridge och vi passade på att ses (det var ett slag sedan sist nu). Det var superdupermysigt med fika, lite fönstershopping och ett par glas på puben som avslutning. Så trevligt att bara pratas vid. Lite bitter är jag allt att hon flyttade till Cambridge just som jag flyttade till London. Men det är ju inte SÅ låmngt däremellan...

torsdag, november 27, 2008

Bobbies!

Har rvå äkta bobbies ståend eute på gården. Coolt!

onsdag, november 26, 2008

Dumheter kommer sällan allena

Nästanförkylningen har idag allieratsig med mensmage och jag är inte på vidare gott humör. Inte hjälper det helelr att malhelvetena har gjort en ny räd och spisat på våra kläder. Hur svårt ska det egentligen vara att bli av med dem! Hoppas på att vara ite flitig idag iaf.

tisdag, november 25, 2008

Urk

Var på institutet i fm och det var givande. Har under em haft ont i huvudet och halsont. Tycker det hade varit smidigt att bli helt frisk (eller rejält sjuk bara för att få det avklarat) istället för att vara konstant småkrasslig hela tiden.

måndag, november 24, 2008

Dålig morgon

Behöved verkligen sova inatt, men det gick sådär. Speciellt då jag vaknade imorse (innan jag skulle) av en forsande näsblod som det var svårt att få stopp på. Fick tillslut föröska sova och knipa näshalsen på en och samma gång. Gick sådär. Beslöt mig därför att sova vidare lite till medan Linus gick till jobbet. Det behövdes. Har hållt på att fixa lite till höger och vänster nu. Har fasigt mycket och ändå inget att göra... Måste börja söka jobb nu.

Förresten så finns det bilder på Flickr från Parisresan nu.

Sista dagen

Sönadegn var ännu kallare än de tidigare dagarna och blev så småningom tradigast ur vädersypunkt. Efter att ha spanat efter ostbutik i kvarteret (allt var stängt) och checkat ut tog vi oss till St Germain des Près. Vi promenerade lungt österut mot otbuttiken och kollade lunchrestauranger på vägen. Vi köpte lite ost och vandrade tillbaks igen. Under tiden började det snöa. Ja, snöa! Vi hittade en trevlig restaurang med röda väggar och lågt tak där vi fick oss en god men lätt lunch. Då vädret verkligen inte uppmuntrade fler promenader tog vi chansen att se hur köerna såg ut vid Musée d'Orsay. Kö var det men den rördesig fort så vi tog tillfället i akt att vara inomhus och kulrturella i ett par timmar. Glädjande nog (tur man är under 30!) fick vi det lägre biljetpriset. Vi såg impressionister, arkitekturteckningar och masker och den imponerande byggnaden. SEdan var dte bara att samla modet och skynda genom det som nu var kallt regn till tunnelbanan och åter till Montmartre. Rätt snart hittade vi ett café där vi åt Croque Monsieur/Madame och väntade in tillfället för att hämta väskorna och ta oss till tåget. Det slutade regna och vi promenerade till Gare du Nord. När vi väl hittat varifrån Eurostarn gick tog jag mig ut på crêpejakt. Vi avnöt en crêpe med nutella, banan och cocos innan vi checkade in. Det var smärre kaos (mkt mer civiliserat i London!) men vi kom igenom BÅDA passkontrollerna och kunde ta oss till tåget. Där visade sig att vår vagn var sönder så vi hänvisades till en tom förstklassvagn där vi fick välja vilken sittplats som helst. Alldeles utmärkt. Inte minst pga gratistidiningarna. Men vad sönt det var att komma hem till slut!

Den förlovade staden

Sittandes i trappen vid Sacré Coeur med Paris vid våra fötter och ett glas portvin var, förlovade vi oss på vår fyraårsdag.

Lite shopping och mer promenader

Vi började lördagen med ett besök på markanden i St Ouen (nära Porte de Clingancourt). När man väl tagit sig igenom skräpdelen fanns där riktigt intressanat stånd och vi gick runt ett slag. Det blev inget köpt dock. Solen sken och det var kallt. Nerkylda och lite matsugna tog vi oss in till staden igen. Det var dags för dte tradionsenliga FNAC-besöket. Till min stora lycka hade det hunnit komma ut tre album av dem jag samlar på (BD alltså) och jag gick därifrån glad i hågen.

När shoppingen var avklarad så började jakten på lunchstället, ngt vi haft svårare med detta besök än förra. Vi gick österut från Jallarna i riktning mot Bastille och var lite nära att tappa modet när vi hittade det. På Rue des Archives låg ett trevligt och modernt bistro med bra mat. Det blev en perfekt entecôte med en fantastisk bearnaisesås och guddomliga potatisar. Vi var mkt nöjda att vi orkat vänta ut ett fynd.

Med mat i magen bestämde vi oss för att undersöka Quartier Latin igen. Tanken var att hitta ett kondis. Efter en del rundgång och nedkylning hittade vi ett med servering. Det visade sig vara det lyxigaste etablissemanget för resan. Bakelsen och tét var mkt goda och vi hade det riktigt skönt där vi satt, men hu vilka priser! Innan det var dags att ta oss till hotellet gick vi på jakt efter en ostbutik vi besökt sist vi var i Paris. Vi gick och gick och just när vi givit upp och vänt mot tunnelbanan hittade vi den. Då den hade söndagsöppet gick vi vidare efter att noterat adressen. Efter en kanna te var jag enormt kissnödig och är oerhört tacksam för stora caféer med tillgängliga toaletter. Nu var det dags att vila lite.

MIddagen bestämde vi för att äta "hemma" i Montmartre. Det var hemskt kallt vid det här laget och vi orkade inte gå långt. Vi hittade ett acceptabelt ställe med kvällsmeny nära Place Pigalle. Vi provade på sniglar till förrätt (även löksoppa), åt lamm till huvudrätt, och delade på mousse au choclat och crème brûlée till efterrätt. Maten var helt ok även om kocken var överförtjust i buljong och maïzena. Efter maten tog vi en promenad upp till Sacré Coeur igen...

Så promenerar vi

Lite sovmorgon kände vi oss förtjänta av innan vi gav oss ut på staden. Enligt tips från en arbetskamrat till Linus gav vi oss till Montparnasseområdet för att promenera lite. Där fanns en hel del restauranger, men det var lite för tidigt för det. Däremot gick vi runt på kyrkogården där det ligger en hel del intressanta personer begravda bl a Simon de Bouvoir, Jean-Pauls Sartre och Serge Gainsbourg. Och Charles Baudelaire, den franske poet var ena dikt jag delvi kan! Reciterade min favoritstrof lite för mig själv medan jag spanade efter graven. Hittade den inte förän det var dags att gå genom att se på en karta och upptäcka att vi gått förbi den i början av promenaden. Typiskt. Jaja.

Efetrsom vädret var överaskande fint (det skulle ha regnat, men det gjorde inte det utan vi såg tom lite sol och blå himmel) beslöt vi oss för att ta en promenad tvärs över staden. Med början i Trocadero och det obligatoriska Eiffeltornfotot, genom Champ de Mars, mot floden och Hôpital des Invalides (där vi hittade en mkt fin lunchrestaurang men vi var inte hungriga än tyvär), vidare österut med stopp i Rodinmuséets park (alldeles lagom, utomhus och till kostnaden av €1), lätt desperat lunchsstopp vid Assemblé National (jag tror min nya turistgrej är att pricka in alla lagstiftande församlingar i länder jag besöker) efter det att lunchserveringen avslutats så det blev en croque madame var, längst med floden (i blåsten) till Ile de la Cité via Pont Neuf, över Ile de la Cité och Ile St Louis till högra kajen mot Quai Rappé och upp till Bastille. Vi det här laget var vi rätt trötta och kalla och emst sugna på fika- Som tur var hittade vi ett ställe på Rue St Antoine där vi satt på trotoiren (under tak och i strålningen från inframvärme) och njöt av portvin och varm mjölk samt kaka. När detta var gjort ville vi mest tillbaks till hotellet och så blev det.

Efter att ha vilat upp oss lite var det dags att bege oss ut igen. Vi hade valt att boka bord på en restaurang nära Courcelles där jag varit en gång med bl a ANders och Boel och dit föräldrarna går varje gång de är i Paris. Det var mycket lyckat. Egentigen inte fantastiskt spännande mat, men god och oerhört vällagad. Desutom var det trevlig atmosfär och väldigt lungt där vi satt och åt trerätters över 2,5 timmar (för att inte tala om prisvärt!). För min del blev det ankterrin, doré på en bädd av sutkål och en päronflan med hallonsås (mums!). En lyckad dag och kväll.

Till Paris

St Pancras (som jag insisterar på att kalla Sk Bukspotskörtel) är en meget trevlig station. Snygg och fräsch och det känns så oerhört lyxigt och civiliserat att åka tåg utomlands istället för flyg. Detta trots incheckning och säkerhetskontroll. Även roande att franska gränspolisen kontrollerade våra pass redan där. Resan var smidig och inte alls lång trots (medvetna och förinformerade) förseningar pga reparationer i tunneln. Hepp så var man i Gare du Nord, två tunnelbanestationer fårn hotellet vi bokat. Det var inte det minsta svårt att hitta (precis vid Anvers metrostation) och helt ok. Inte på ngt sätt lyxigt, men rent och vänligt. Det sämsta visade sig vara de ENORMT tunna väggarna och att vår toalett pajade (på ett hanterligt sätt) första natten. Å andra sidan kompeserades vi med gratis hotellfrukost de två resterande dagrana. Ingen skada skedd! Innan vi sussade hittade vi ett crêperie som hade öppet sent och åt en skink- och ostcrêpe var, sedan tog vi oss en promenad upp till Sacré Coeur för att se på utsikten. Vacker som vanligt och trapporna upp är riktigt bra motion.