torsdag, mars 08, 2007

Fy för försäkringsförmedlare

Eftersom min hemförsäkring skall förnyas till förste april tänkte jag att det kunde vara läga att göra en prisjämföresle för att vara säker på att jag får det bästa för det bäsat priset. Ute på nätet hittade jag en kostnadsfri tjänst där man kunne skriva in sina önskemål och förmedlingen skulle höra av sig med förslag. Att man isåfall skulle teckna genom dem och de fick ngn slags provision kunde jag förlita mig med. JAg blev iaf uppringd av en tjej som verifierade vissa saker och sedan sa att Sveland var dte bästa hon kunde finna åt mig - 840kr om året. "Ska jag teckna den åt dig?" frågade hon direkt. Nja, kunde jag inte få mer information om villkoren o så? "Det går inte, men om du tecknar den får du informationen, och sen har du 14 dagars ångerrätt." Jag förklarade att jag inte kände mig helt bekväm och ville tänka på saken. Kunde jag kanske ringa upp henne nästa dag på eftermiddagen när jag var ledig från skolan? "Vill hellre at jag ringer upp?" NEJ, jag ringer upp, det är bäst så. Direktnumer, utmärkt. Då ringer jag imorgon eftermiddag. Tack och hej. Sedan gjorde jag det enda vettiga - jag kollade upp försäkringsbolaget och de allmänna villkoren på nätet, med tanken att är det bra så ringer jag och tecknar imorgon, annars säger jag tack men nej tack. Den var inte 100, och efter att jag talat med mitt nuvarande försäkringsbolag var jag ännu mindre sugen. Fortfanade tänkte jag ringa upp dagen efter som jag lovat och då förklara hur det låg till. Mamma tyckte jag kunde strunta i det, men jag hade lovat. Så klockan 11 imorse ringer det på min mobil - hmmm det Sthlmsnummret liknar det från försäkringsförmedlingen. Irriterande, men jag svarar inte - jag ringer upp som jag sagt när jag kommit hem från skolan. Så ringer det igen - denna gång med dolt nummer vilket det är när Linus ringer - så jag kände att jag ville svara för säkerhets skull. Tror ni inte det var hon! "JAg jag ser här att vi skulle kontakat dig idag." Nej förklarar jag sammanbitet jag skulle ringa er i eftermiddag. "Sa vi verkligen det." Ja, flera ggr, fick tom direktnummret. I min irritation passade jag även på att berätta att jag inte var intresserad. Möjligen på mindre trevligt sätt än jag hade tänkt göra. Jag klandrar henne inte för att hon har ett försäljningsjobb och det var jag som vände mig till dem MEN man får banne mig a och respektera folks önskemål Det kan inte varit någon tvekan när jag la på igår att jag ville ringa upp - inte bli uppringd. Att sen full ringa med dolt nummer efter det att ens första telefnsamtal inte besvarats är sneeky. Usch! Fy. Dumma.

Som tur är kommer Linus ikväll och då kommer jag genast att bli på bättre humör. en tills dess grrrrr...

tisdag, mars 06, 2007

Dryg som Yes

Min dator trögade sig så jag har fick ge upp teckningen jag höll på med när jag skrev inlägget. Nu finns den iaf här. Inte för att det jorde någon mer glad, men ändå.

Dryg som Yes<Idag blev jag klar med den långa halsduken/sjalen jag hållt på med i, ja, ca ett år. Den är stickad i melerat grå-blått ylle och jag tror den är lyckad. Är iaf nöjd med mig själv. Nu kan jag sticka rätt och avvigt. Nu återstår bara andra former än rektangulära. Mer om detta om några år...

Idag hade jag första föreläsningen i serien "Legal English" som jag går vid sidan av studierna. Medans jag känner mig någorlunda säker med min engelska känns det frustrerande att försöka prata om det jag lär mig och det jag kan i fråga om juridik på annat språk än svenska (och knappt då) och jag tänkte därför det kunne vara bra med en kurs, en introduktion. Målet är att så småningom göra ILEC (International English Legal Certificate) men det får dröja lite grand (dyrt och jag har rätt fullt upp denna termin). Det var väl helt ok detta första tillfälle. Det handlade mest om skrift i allmännhet och vissa aspekter av engelska. Det var alltför förenkalt och generaliserat för min smak - men kanske passade det nivån. Höll inte med läraren i allt han sa. T ex behöver inte "unexpected surprise" vara en tauftologi och därför onödigt liksom personal belief och många fler exempel. Sedan är det klart att man ska vara försiktig och inte frossa i ord utan sträva efter klarhet och konsis text MEN engelska är inte direkt ett spartanskt språk - läser man en text som är helt koncentread till bara det helt nödvändiga så blir den svårläst och onaturlig på engelska. Man inte bara skriver olika på olika språk, utan man läser också annorlunda Det finns ett skäl till att läroböcker som täcker precis samma saker på svenska och engelska är olika omfattande i volym och ord. Han frågade äve vissa... intressanat frågor. Hur många har ordböcker? (iofs var det inte många) Hur många använder ofta sina svensk-engelska ordböcker? Gör det! (kankseanvänder jag inte särskilt ofta min svensk-engelska men min Websters Unabriged Dictionary of the English Language kan komma till användning.) Vem har läst Harry Potter, den senatse boken (hand upp) på svenska (hand ner), på engelska (hand upp igen). Jag var HELT ensam i denna församling av ca 80 pers som gjort det. Förutom läraren själv. Och han läste för sin son. Detta kanske räcker som drygheter för idag? Det kommer väl fler tillfällen skulle jag tro.

Idag har jag även städat, tränat och pluggat lite. Och så åt jag trevlig frukost med LInda och Lovisa förståss! Förresten kan det vara intressant att gå in här och titta på statistiska kartor som gjorts. Världskartan justeras så att arean ändras i porportion till hur länder representeras i vissa saker. Jämför gärna "Military Spending" och "Deaths in War".

söndag, mars 04, 2007

Sol, vind och vatten

Underbart väder - solen skiner (nja, nu har det nästan gått ner) himeln är blå. Jag träffade LInda och Rikard vid Mejeriet där vi åt söndagssoppa ute på gården (morots- och kokossoppa, mums) innan vi gav oss ut på prommenad. Vi gick via Klostergården till vattendammarna vid Värpinge och sedan vidare Höje å. Vi geocoachade! Vi hittade två gömda skatter, fick härlig motion och blev leriga om skorna (det har regnat en hel del tidigare). Ett mål var vid en lerig slutning vid en å, an annan nära ett vindkraftverk. Cooolt. Mycket lättare att sätta sig o plugga efter det.

Igår var jag o gymmade i ca 1,5 h (yeah! och försökte plugga men såg istället tre avsnitt Grey's Anatomy (skämms). På kvällen var några av oss på födelsedagskalas hos Jörgen på Öster. Vi fick grymma bullar och hallomgrottor och även cheesecake. Och chips och godis. Sen var man mätt. Samtalen var inte så rumsrena... Så kan det gå. Nu måste jag förbereda ett seminarium till imorgon. Känner mig lagom motiverad. Kanske skulle jag äta först?