lördag, juli 12, 2008

Brent Cross

Efter en lyx-GI-frukost tog vi oss till Brent Cross Shopping Centre där det finns en apple store. Hade bokat en tid för att tala med en tekniker om min dator. Det var ett stort affärsställe med massor av affärer och folk där. Mötet med tekniker gick bra - de skulle kunnat fixa datorn på några dagar. Men efetrsom jag har, och vill ha, svenskt tangentbord kommer dte ta lite längre tid. Men de kom på lösningen att beställa reservdelen och sedan höra av sig när den är där. Och då kan jag bara ta mig dit och få det fixat på några timmar (under vilka jag kan reashoppa). Vi gick sedan runt men blev fort matta av alla människor,

Harry Hare

EDM #6 - A beloved object or childhood toy.

Harry Hare

fredag, juli 11, 2008

Pimping plugget

Ibland måste man göra saker roligare, med de enklaste medlen.

Hotta upp plugget

Flitig fredag

Det är fredag kväll. Det regnar där ute. Har just ätit middag. Linus är någonstans och jag ska just sätta mig och skriva mer vid datorn. Hade ingen lust att gå ut, så jag valde att stanna hemma och ska försöka få mer skrivet. Har annars fått ihop dryga två sidor om Case Law. Har kvar att göra dock.

Paket på posten

När jag kollade psoten idag fick jag mig en överaskning. Där låg ju vad likande ett paket! Från Sofia. Den söta vännen hade skickat ett tackkort och present från sigsjälv och Alex. En dubbelskiva med Evert Taube. Där han "sjuger" själv. Underbart! Har bara den där divere artister sjunger Evert, och inte alls lika många låtar. Nu kan dte bli svensk sommar här med. Tack!

Fönstret mot gården

Middagen fungerade inte som sagt, så vi fick lov att kompletera med mackor och nyponsoppa lite senare. Detta inmundigades till Rear Window, Hitchcockklassikern med James Stewart och Grace Kelly. Ville att vi skulle se den dels för attd en rä så jäkla bra, dels för att vi har samma önstersituation. Vi ser rakt in hos grannarna mitt emot, och det är svårt att inte kika in då och då. Vid ett tillfälle såg jag t o m vad som såg ut att vara ett rejält slagsmål, men som visade sig vara skämt (stryptag är INTE vad jag hade uppskattat som skämt). Lika bra som alltid tycker jag den var, och vilka fantastiska kläder Grace Kelly bar.

Vi vaknade vid tre inatt av ljudet från ett slagsmål. Jag hörde aggresiva frågan: "Ska jag hämta kofoten". När jag tittade ut var där två män som slogs mitt på gatan. Den ene hade en rejäl golfklubba i handen. Dock lyckades den påhoppade (som det verkade) smita in i ett av husen och inget värre hände. Var nära att ringa polisen. Hujedamig.

torsdag, juli 10, 2008

Mindre gott

Lagade en vegetarisk rätt idag: auberginer fyllda med bl a paprika o linser. Och dte var verkligen inte särskilt gott. Oaptitligt tycker jag. Så den rätten lagar jag inte igen.

Lättnad

Efter c:a en veckas ågren över hur jag skulle förklara varför jag har med Case Law i min uppsats och sambandet mellan Common Law och Statutory Interpretation har ajg ÄNTLIGEN lyckats skriva det inledande stycket till avsnittet. Jag tror att jag lyckats formulera, på ett kortfattat men förstårligt sätt, den komplexitet som finns och varför det är så viktigt att titta på domstols beslut när man studerar lagstiftningsprocessen i Förenade Kungadömet. Jag tror jag lyckats motivera de stycken jag nu skall skriva som beskriver domnstolsorganisationen, the doctrine of precedent och vissa andra egenheter. Jag hoppas att så verkligen är fallet.
Vädret idag är lite me rupplyftande och jag hoppas att jag ska må bättre under dagen. Måste få mer skrivet nu alltså. Igårkväll var jag ensam hemma och det blev skypning med föräldrarna, en dokumentär om mamma mia som jag vil se samt snyftfilen Cold Mountain.

onsdag, juli 09, 2008

Judges

Så här ser föresten de fina cigarettkoren ut jag köpte i lördags.
Cigarette Cards

Blääää

Mår illa och har ont i magen. Jag vill helst av allt bara kura ihop mig under täcket med en skitbok och choklad. Ynk.

House of Commons

Jag satt i besöksdelen av the House of Commons från ca 15.30 till 19.00 och det var MYCKET intressant. Bland annat fick jag se en hel del av det jag läst om omsättas i verkligeheten. Som besökare sitter man i ett galleri/på en balkong med utsikt över kammaren. På vänster sida sitter regeringspartiet, och närmre oss sk backbenchers, och på höger oppositionen, samt närmre åslådarna fler backbenchers. Salen är liten (alla ledamöter KAN inte få plats - bara ca hälften), och det var bara en högst 20-tal ledamöterpå plats (det skiftade under eftermiddagens lopp). Mitt emmelan bänkraderna av ledamoter sitter talaren på en trätron och framför sig har han ett långbord med böcker och papper samt två lådor, en mot regeringssidan, en mot oppositionen, från vilken de seniora företrädarna håller sina anförnaden. På bordet ligger även en guldspira.

Första 10 minutrana presenterades, det jag tolkade som, en Private Member's Bill under 10-minutersregeln som accepterades som intagen i parlamentet och nu ska den bara genom resten av processen.

Efter det påbörjades en debatt, som begränsats till en timme, angånde möjligheten att ta sig igenom ALLA lagtisfningsstadier i the House of Commons under en och samma dag, alltså före kl 22 igår. Detta är inte brukligt, men kan motiveras av extra brådksande lagstifning. I detta fall handlade det om Vittnesanonymitet i rättegångar. Högsta domstolen hade nämligen i slutet av juni kommit fram till att den hittills välanvända anonymitetsordern som använts med tro att den tilläts av Common Law inte alls var lagenlig (iaf inte i den utstrcäkning den anvönts) och att det tydligen fanns en lucka i lagstifningen som Parlamentet borde ta tag i. Regeringen hade därför i torsdags presenterat sin proposition som de nu ville behandla helt under gårdagen för att den skulle hinna behandlas av House of Lords och få det kungliga godkännandet innan sommaruppehållet som börjar den 22 juli. Anldningen till att frågan ansågs brådksande var den mängd av rättegångar som påbörjats men som skulle påverkas av Högsta domstolens beslut. Frågan debatterades iaf hett, och många ansåg att den behövde bli klar före uppehållet, men att en enda dag var alldeles för kort tid. En av de detaljer som verkade göra det hela mer acceptablet var att regeringen var beredda att inkluder en sk sunset clause i propositionen, dvs en klausul som tdsbegränsdae lagens giltighet. Sake skulle nämligen behandlas mer grundligt i en planerad lag nästa session. Så var dte dags för omröstning om schemat. "All for say aye" - "Aye!", "All aganst say no" - "NOOOOO". Efetrsom beslutetinte kudne tas med acklamation fick det ske en division. Då går ledamöterna ut i en lbby där de fysiskt får ställa sig i en ja- eller nejhörna. Eftersom röstresultatet var runt 280 mot 140 antar jag att eldamöter somarbetade annorstädes i byggnade kom ned för omröstningens skull.

Så blev det alltså att förslaget kom in i sin andra läsning, då man debatterar de grundläggande principerna för lagen. Detta gjordes under tre timmar (begränsat i förväg) på ett överaskand eunderhållande och engagerat sätt. Liksom emd domstolen så överaskar detta hyperformella ramverk med avslappnat innehåll. Alla sitter/står så nära varandra att det känns som ett riktig samtal. Dessutom är det så att en eldamot kan avryta sig själv mitt i ett anförande, i en mening, för att låta ngn replikera. Den som vill tala ställer sig upp och säger sitt, medan den andra sätter sig ett kort slag innan det är dags att fortsätta. Detta innebär att replikbytet blir kvickt och det flyter rätt bra. Naturligtvis tackar den som fått lova att avbryta för detta på ett mycket artigt sätt. Tilltala andra leadmöter görs genom att säga "the Honorable member for Stoke-on-Trent (t ex)", men är man i samma parti får man säga "My Honorable friend". Äve här märkte man av humorn och en lätt respektlöston (irreverant är det ord jag ville använda). En man som talade avbröt sig själv och sa:
Mr. Edward Garnier (Harborough) (Con): [ Interruption. ] If the Home Secretary would keep her mouth shut briefly, we could get on. [Hon. Members: “Oh!”] I mean that quite seriously, Mr. Speaker—

Mr. Speaker: Order. We must have temperate conversation and language. The important thing is that I am listening to the hon. and learned Gentleman.

Mr. Garnier: I could not be more grateful, Mr. Speaker.

Kände mig även duktig när jag satt och lyssnade på argumentationen kring lagförslaget och jag frågade mig varför inte Europakonventione för mänskliga rättigheter kommit upp. Jag mindes starkt från min processrättstermin att vi diskuterat anonyma vittnen och det i frhållande till konventione. Och mycket riktigt, efter ytterligare ett slag kom detta upp. SÅ NÖJD jag kände mig.

Efter en intressant diskussion var det dags att fatta beslut. Talmannen (vi det här laget en tredje: madame deputy speaker) sade "Order, order" och kallade på ledamöterna att säga Aye eller No. Andra läsningen gick igenom och hon sa "The Ayes have it, the Ayes have it." Så var det dags för nästa steg, the Committee Stage. Vanligtvis hänvisas en proposition till en kommitee (ett utskott) för nogrann och detaljerad genomgång (med möjlighet för ändringar) efter andra läsningen. I vissa fall är frågan så viktigt att man gör detta i kammaren, i andra fall (som när man ska göra allt smama dag) måste det göras trots att frågan aknske inte riktigt är så viktig. Så var det här. Inför kommittesteget kom en clerk in och bugade, flyttade den spiran till en ställning under bordet, och backade ut. Talmannen satte sig i anslutning till detta nede på en stol istället för på tronen. Måste vara en av dess formaliteter. Så började genom gång av paragraf efetr pargaraf. De två första togs direk med acklamation, men den tredje var kontroversiell och många ändringar var förslagna. Så det blev debatt. Då var klockan s mycket coh jag så hungrig att jag beslöt mig för att gå. Men jag har kunnat se nu på förmiddagen, i Hansard Reporten, att den kom förbi kommitten och sedan även den tredje läsningen som är det som krävs innan det kan skickas till House of Lords för deras genomgång.

Det var en oerhört lärorik dag och jag är nöjd att jag tog mig tiden. Men cad utmattad jag var!

Law Lords

Med nöd och näppe fick jag plats i en av de två salarna där the Appellate Committee of the House of Lords (hälften av dem) hade förhanding. Det var spännande att ebskåda och lyssna på både ur ren processuell synvinkel samt ur materiell. Förhandlingen rörde typ riksåklagaren (eler liknandes) nedläggning av ett åtal efter hot från Saudiarabien. Den advokat jag fick tillfälle att lyssna på la fra argumentation kring att nedläggning av åtal pga hot skulle vara ett brott mot the Rule of Law, utom i vissa mkt begränsade undantagsfall, och att dessa skulleidentifieras mha the strikt necessity test.

Salen var rätt liten, träpanel på nedre hälften av väggarna, träinlägg på den övre halvan som sammansmalt med trävalv i taket. Mkt nygotiskt. På väggarna fanns även röda sammetstapeter emd guldinfattade mönster. Längst fram, under ett porträtt av Kung Harolds begravning) fanns bord uppstälda i en flack halvcirkel där domarna så småningom satte sig. Precis framför dessa, med en tunn träbarriär i mellan, satt advokaterna i sina peruker och kåpor (det fanns två olika typer - och jag gissar att den ena var mer senior då det var de som talade och satt längst fram som bar dessa) samt tillalade/målsägande alt svarande/kärande. Därbokom fanns fyra rader av sittplatser, utan bord, för besökare av olika slag, bla jag själv. I rummet fanns även två sekreterare och två clerks i frack som fixade saker.

När domarna kom in i rummet prick 10.30 (iklädda VANLIGA arbetskläder) fick vi alla ställa oss upp, buga lite lätt för domarna, och sätta oss först när de satt sig. Ngn sa ngt snabbt och otydligt och så var det pang på rödbetab, den ene advokaten atte igång direkt emd sitt anförande. Under anförandet tilltalade han domaran som "the committee" och "milords, milady" (för jag har fått se den enda HD domaren som varit vinna httills! Baroness Hale of Richmond). Han förde sitt resonemang och änvisade vid olika tillfällen till både avgöranden, doktrin (Dicey), samt tom en föreläsning där man hänsviat till Locke. Ibland blev han avbruten av domarna mitt i ett flöde för att besvara frågor och förtydliga sina påståenden. Trots alla formaliteter och den gammalmodiga miljön var stämingen rätt avslappnad och det skämtades t o m. Både från advokaten coh domarnas håll. Torr humor och ironi genomsyrar detta sammhälle. :)

Maktens korridorer

Igår var en intensiv dag full av studiebesök för min del. På förmiddagen satt jag med en förhandlng med the Law Lords och på eftermiddagen sbeskådade jag arbetet i House of Commons. Mellan det åt jag lunch med Linus på Bow Lane, satt ute i solen och ppratade samt fick tag på ett par sandaler jag tittat på länge för £10 (de har kostat £55), i skin och med odentlig sula. Sedan blev det lite väntetid då paelamentsbesök är rätt så populära. Fick sitta på diverse bänkar inne i parlamentet i drygt en timme innan jag kom in. Hade dock trvlig sällskap i en pensionerad man som jag diskuterade allt möjligt med. Jag lämnade parlamentet först vid 7 och var hemma senare än Linus (för ovanlighetetns skull). Var dock helt utmattad av alla intryck vid det laget så dte blev uppvärmd mat (rester är bäst!) framför TV:n

måndag, juli 07, 2008

Mindre het

Sitter i soffan och läser lite inför nästa avsnitt som ska skrivas. Vet vad jag behöver säga, men har lits svårt att komma på HUR. Dte kommer nog så småningom. Tyvärr har jag lyckats få ont i huvud och hals och jag vill helst av allt sova. Te hjälpte bara lite. Dte ordnar sig.

Mitt besök på apple store var sådär tillfredsställande. Summa sumarum: jag får lämna in datorn och de lagar sprickan (fabrikationsfel - inte först adtron som haft detta problem) utan kostnad, men affären inne i stan har två veckors väntetid (alla går dit) medan de andra butikerna ligger LÅNGT bort men kan få det gjort på fyra dagar. Orkade inte fatta ett bgeslut idag (hade ändåp inte tillräckligt bra koll på hur jag tog mig tilld eolika ställena) så jag drog hem igen. Inte världens mest kosnadseffektiva stadsbesök... Jaja. Ordnar sig nog.

Dety får bli stan istället

Hanverkarna tycks ha tagit lunch, men jag känner ingen arbetsro här hemma. Passar istället på att åka in till stan med mitt lilla iPle som fick sig ens spricka härom månaden som jag INTE orsakat. Tänker därför se till att utnyttja garantin och måste därför besöka apple store på Regent Street. Buhu.

Hanverkarrock

Ja, ibland är dte mindre roligt att arbeta hemifrån. Som t ex då grannarna har anställt hantverkare att bygga om i lägenheten. Och de använder mycket ljudliga maskiner. Suck. Ska nog på studiebesök imorgon för att slippa detta.

söndag, juli 06, 2008

Hansard Reporter

Har just ansökt om mitt första post-examenarbete. Hittade glädjande nog en annons på parlamentets hemsida som verkade passa mina intressen överraskande väl. Tjänsten handlar om att följa och rapportera debatter i House of Commons kommittéerna under lagstiftningsprocessen. Hepp. Ock skulle jag mot all förmodan få det så får man först ett par månader betald utbildning. Utmärkt. Men... Det är en början. Tror inte jag lyckas. :)

Besök är trevligt

Strax efter tolv åkte Sofia och Alex efter vad som varit en riktigt trevlig helg. Imorse lyxade vi till det med frukost nere på Verde tillsammans (panini med avokado, soltorkade tomaer, mozarella och parma samt cappuchino) och sånt kan man leva med.

Igår var riktigt lyckat också. Framåt 12 kom vi iväg till Notting Hill där vi mötte upp med Alex vänner Fredde och Cissi som satt med föräldrar på en riktigt schysst pub (so jag skall hålla i minnet). Vi satt på bakgården och jag och Sofia delade på en tillbringare Pimms. Mums! Glada i hågen gav vi oss upp och ned för Portobello Road Market. Jag köpte en jättefin samling av monterade cigarette cards med domare på (tänk att man samlade på det!) som jag lyckats rama in såpass väl att det fick godkänt av Sofia. Efter en enkel middag hemma så blev det bio. Vi satt och snyftade oss igenomSex in the City och var dönöjda efteråt. Speciellt då vi fick mumsig fruktsallad till efterrätt.

Herredjävlar vilken match

Har just suttit med hjärtat i halsgropen i ett par timmar. Varför? Jo, vi har tittat på herrarnas Wimbeldonfinal mellan Roger Federer och Rafael Nadal. Vilka spelare. Vilken nervositet. Vilka nerver! Så nära, så jämt! Och så civiliserdae reakotioner både från vinnare och förlorare. Detta är idrott! Pust.