lördag, januari 26, 2008

Bloggen talar sitt tydliga språk

Det märks att jag arbetar på en uppsats, men inte är helt sönderstressad än. Jag verkar skriva en jäkla massa inlägga här om allt och inget. Ett sätt att pausa och prokrastinera på. Fast idag hade det nog varit bra att komma ut en sväng - iaf med tanke på hur min gump känns. Får försöka få frisk luft och motion imorgon (fats svårt att ha lust om det stormar som idag). Nu är huvudet jättetrött och jag ska sova. Imorgon blir dte mer läsning.

Köpa böcker

Fick jättebra tips när jag var på handledning härom veckan. Det är inte alltid lätt att hitta det bästa priset för en ok man söker. VissaBok böcker kan ju vara mycket dyra.Men det finns prisjämförelsesajter här med (alla andra vet vl redan detta...) som fungerar riktigt bra. Jag tipsades om bokfynd.nu och bokpris.nu. På den första har jag hittat en bok som ajg tdiagre bara kunnat hitta för mer än 500 kr för ca 200 kr. Det är en rejäl skillnad. Dessutom får man priset inklusive frakt och i valfri valuta (även sek).

Äntligen

Jag har lyckats ta mig igenom Magna Carta. Finally! Det tog längre än jag hoppats (det gör alltid inläsningen) dels för att jag varit oförklarligt trött, dels för att feodal rätt inte är mitt forte och alla dithörande termer förstört koncentrationen lite. Men nu är den klar och jag ska bara ta tag i allt annat material! :D Som tur är var detta den enda boken jag skulle läsa från pärm till pärm. Nu är det utdrag och kapitel som gäller, men jag får vara mer koncentrerad och anteckna. Har handledarmöte på tisdag (bästa handledaren någonsin - han svarar på mejl och är tillgänglig!) och vill ha kött på benen tills dess så att jag kan börja skriva samma dag eller på onsdagen. Som alltid tar det längre tid än tänkt. Har dock en vag deadline så det skall inte bli lika skyndat som sist. Nu lunch.

Ny favvoritsajt

Linus hittade en sajt som visade sig vara överraskande rolig. Det är helt enkelt djurbilder som fått passande och komiska texter tillagda på ett slags pidginspråk. Och många är inte bara söta utan skratta-högt-roliga. Tydligen heter konceptet Lolcats och detta är en av flera sajter som sysslar med detta.

Här är en av många, många, som är aktuell för mig som skall flytta.


funny pictures

moar funny pictures

Ajaj

Det blev senare än jag trodde. Jag snoozade (dvs jag stängde av väckarklockan och vaknade av mig själv) och kom inte upp förrän någon timme sedan... Men jag var trött! Nu är baar frågan om jag ska gå till affären innan jag börjar plugga eller som paus senare. Det blir en riktig Rock'n'roll lördag detta. Inte.

Som tjej på 180

kan jag aldrig låta bli att läsa sådana här artiklar. Av någon anledning är de intressanta och relevanta för mig. Jag antar att det är för att min längd under stor del av mitt liv blivit en av de definierande dragen för mig (alla har vissa "characteristics" fysiska och personlighetsmässiga som utmärker dem vare sid det är rött hår, kort, pratglad eller mycket annat). På gymnasiet sade t o m en kille (som var kortare än jag och som jag dumt nog var förtjust i) att jag var tvungen att hitta längre killar. Tji fick han. Så jag tycker iaf att längd är intressant, samtidigt som jag vägrar låta det vara en avgörande faktor i livet. Ibland är det praktiskt att vara lång, ibland mindre (och jag är ju liksom inte JÄTTElång) ibland är det ursnyggt, ibland känner man sig bara enormt fel. Det variera - så som mycket annat. Hur som är det lite roligt att läsa detta. Fast ännu en gång suckar jag över folks kommentarer...

Tack Svd! Men observera att grafiken är missrepresentativ.
 Mannen 187 cm ser kortare ut än kvinnan 183 cm... Hmm. 

fredag, januari 25, 2008

En liten paus från

En liten paus från....

Fortfarande inte imponerad

Hade telefontid med min läkare på vårdcentralen idag angående remisserna som det inte fanns spår av. Jag förklarade läget och beskedet jag fick var lagom blidkande, men tillräckligt för att inte bli attackarg. "Jag hoppas verkligen det (att remisserna gått ut)", "ibland försvinner saken - tekniken har problem". Hur som fick jag ett löfte om att hon skulle kolla upp det, ordna det pronto (eftersom jag åker iväg i mars) och ringa mig nästa vecka för att ge mig besked. Det är alltid något. Hmm. Men jag ställer mig väldigt skeptisk till ett journalsystem varifrån saker försvinner spårlöst och att detta inte är ovanligt.

torsdag, januari 24, 2008

Ego boost

Jag både hatar och älskar att tvätta. Det slog mig nämligen idag (jag håller på att tvätta) att det positiva med alla idioter som inte städar efter sig är att jag får en slags pervers bekräftelse på hur bra jag är när jag (a) städar efter dem lite grand (b) städar efter mig själv. De vet inte bättre, de förstår inte att man måste tömma torktumlaren på damm och sådant efter den använts. Men det fattar jag. Det är ju skönt när man får något bra utav att sopa kläddammtussar.

Talböcker

I och med den hjälp jag får från avdelningen för handikappverksamhet så har jag nu testat på att plugga med talböcker. Det känns som om det tar tid att läsa, men det är mycket lättare att hålla koncentrationen. Och därför blir läsningen mycket mer kvalitativ. Just nu önskar jag att alla böcker var lättillgängliga i talboksform. Skulle göra denne inläsningen lättare.

Jag måste lära mig

att sluta läsa folks kommentarer till artiklar. Jag blir ju bara förtvivlad över den okunnighet, och tvivelaktiga retorik som uppvisas där. Det är som när jag råkar höra Ring P1 eller läsa insändare. 

Jag önskar att det fanns lika mycket svenska TV-serier om rättegångar. Då kanske folk inte skulle utvärdera dem utefter det amerikanska rättssystemet. Det gör en viss skillnad. I Sverige har vi fri bevisföring och -prövning då beslutet fattas av en domare (med nämnd) medan man i USA har en jury som inte skall eller anses kunna värdera bevisningen mer än begränsat och därför får inte vad som helst läggas fram i rättegången. Det är en systemskillnad. Muttermutter.

Lilla trollet kumpadumpa

När jag lagade mat igår skull jag, så som jag brukar, testa om de gröna bönorna var färdiga. Jag plockade upp en ur vattnet och skulle stoppa in den i munnen. Detta brukar gå alldeles utmärkt, och jag gör samma sak med t ex pasta utan några problem över huvud taget. Men jag missade munnen och träffade, med bönands ände, min läpp. Denna är tydligen mindre bra på att hantera det kokheta vatten som fanns i bönan (till skillnad från munnen då) och jag brände mig. AJ! Men tänkte inte mer på det tills jag undrade varför det fortfarande kändes efter ett par minuter. En titt i spegeln förklarade det; där såg jag ett hål i min läpp 2-3 mm i diameter, alldeles runt. Jag känner mig lite klantig.

onsdag, januari 23, 2008

Har egentligen inte tid

men jag kunde inte låta bli att försöka fixa till bloggen mer. Men det är arbete "in progress" och det kommer nog att fortsätta att ske saker efter hand.

Absolutely fabulous

Tänk vad man kan göra på biblioteket på SOL när man har svårt att koncentrera sig. 
Jag försöker AdFaba i sällskap med mästaren.

Räddningen


Det verkar vara ett år för att testa nya saker skolmässigt... Först var det helnatten på uppsatsen. Nu har jag börjat få mig ett kaffeberoende. När trötthet och kyla kommer smygande så är det en varm kopp kaffe som gör det möjligt att fortsätta. Hmm... Tur att magkatarren lugnat sig? 

Banner

Före jul arbetade jag på lite olika banners till bloggen, men när jag skulle lägga in dem så meckade det rejält. Gav därför upp (tillsvidare). Men nu när Lovisa varit så kreativ, tänkte jag att jag skulle ge det en andra chans och försöka hitta en väg runt de tekniska problemen. Jag har inte riktigt nått dit - men lyckades iaf till slut bli av med den bannerbild som fanns förut. Den nya är inte färdigbearbetat ännu (dels i sig, dels kan jag inte få tag på koden till den allra bakersta bakgrundsfärgen!) men den får duga en så länge. Drömmen är ju att omarbeta HELA layouten... men det får vänta.

Uppsats numero två

Sitter med en kopp kaffe vid skrivbordet och skall strax börja läsa i Magna Carta. Försökte sitta på biblan, men jag bara somnade. Bättre här hemma. Iaf med kaffe och rosenrot. Det var frukost imorse med flickorna och jag är mycket glad för de stunderna. Är väldigt trött och kroppen är inte min vän idag, men jag ska arbeta så gott det går. Har massor att läsa in för att kunna påbörja min rättshistorieuppsats. Hoppas nu bara på att få bekräftat att jag inte behöver göra mer än jag gjort för att vara färdig med kursen Teman i offentlig rätt.

Gamla intressen

Såg att min bekant, Tobias, skulle till Berlin och sökte information om arkitektur att beskåda där. Då väcktes minnen från min tid som arkitekturstudernade då jag inom ett år företog två resor till Berlin, båda fullsmockade med arkitekturskådning. Naturligtvis. Tobias och Ann-Sofie kom förbi på kvällen igår och jag lånade ut min lilla arkitekturguide, visade semesterfoton (mkt fasader) och tipsade om sån't jag trodde var sevärt. Lite kul att man iaf minns en del, visserligen bara nio år sedan, men det känns som en livstid nästan. :) Arkitektur är fortfarande jättekul - iaf när jag slipper arkitekterna.

Kom fram till att mkt sevärt finns kring Tiergarten vilket gör det möjligt att ta en promenad och se i ett svep. Nära de nordiska ambassaderna ligger dels Bauhausmuséet och Frei Ottos galna och hemtrevliga bostadshus. Längre öster ut kan man hitta Philarmonikan och nya Nationalgalleriet (Mies van der Rohe!). Nord väst finns en hel del sevärda lägenhetshus, bl a ett av Alvar Alto. Så det är iaf EN promenadsträcka som kan vara bra.

tisdag, januari 22, 2008

Man tror inte det är sant

Jag ringer till vårdcentralen för att få lite koll på statusen för de två remisser som skulle ordnas åt mig enligt vad vi kom fram till på läkarbesök i början av oktober. Jag skulle få mina leder röntgade för att se om de är svullna då jag haft återkommande och rejäl ledvärk i typ 1,5-2 år och ingen reumatisk faktor hittats i mitt blodprov från läkarbesöket före. Jag skulle antingen få remiss till Koagulationslaboratoriet vid MAS, eller återkallas till vårdcentralen, för att äntligen få reda på om jag har von Willebrandts eller inte, då det är rätt praktiskt att veta om man lider av en blödningssjukdom för framtida och eventuella operationer och förlossningar och eftersom ALLA i min familj, utom jag, testats OCH jag haft vissa besvär med näsblod och menstruation. Rimliga krav som skulle tillgodoses. Eftersom jag vet att köerna är långa i sjukvården och jag inte är akut sjuk så praktiserar jag tålamod. Jag tänker, det kommer nog snart ett besked. Då flytten närmar sig med stormsteg började jag känna att det skulle vara bra att veta hur saker låg till. Så här verkar det ligga till: Läkaren har inte skrivit någon av remisserna. Det verkar inte finnas några noteringar om det vi pratade om. Jag är inte särskilt nöjd, jag är rätt arg. Jag är förbannad och har INGET förtroende förr sjukvården (ja, alla under en kam). Nu har jag fått en telefontid på fredag med läkaren. Vi får se vad som kommer fram då. Men tillsvidare är jag INTE imponerad.

Band of Brothers

Jag fick låna miniserien Band of Brothers av Linda och Jonas och har nu sett igenom den på min fritid. Den var fruktansvärt bra, mycket gripande, mänsklig. Det är intressant med krigsporträtt som fokuserar sig på människorna: vad gick de igenom, hur förändrades de, vad kräver krig av folk på olika nivåer.  Jag har känt mig engagerad rör och illa berörd. Den är mer än sevärd, det är en sak som är säker. Dessutom lärde jag mig nya saker om andra världskriget, som jag iofs inte kan påstå jag har särskilt stor koll på. Detta innebar även att jag kommit till insikt om saker som hände mycket nära där jag bodde en gång i tiden. Bastonge ligger i det Belgiska gränslandet mot Luxembourg. Helt plötsligt inse jag att gravplatserna, amerikanska och tyska, jag besökt, är sista viloplats för många vars öde jag följt i serien. Av någon anledning blev det ännu mer verkligt då.

Inte bra tecken

Vaknade tidigt idag, trots att jag somnade sent. Kunde inte fortsätta och sova. Har ont i ryggen, sådär som jag hade i höstas. Och lite halsbränna. Jag gillar inte det här. Men, jag vet lite mer om hur stress ska hanteras, så det blir träning i eftermiddag (ska skaffa medlemskap på friskis och klippkort när mitt närvarande tar slut). Ska försöka planera dagen på ett sätt som motarbetar stressen också. För det är ju det det handlar om. NU vet jag det. Därför kan jag hindra det innan det blir värre.

måndag, januari 21, 2008

Steg fyra: finito!

Ja, så lyckades jag faktiskt bli klar. Jag har skrivit fems sidor och behandlat alla fyra frågorna. Jag har läst igenom det och pdf:at skiten och även skickat det till läraren. Detta skulle kunna innebära att jag avslutat min ena fördjupningskurs! Fy fan vad skönt. Heja mig.

Steg två och tre.

Efter flera timmar av velande och koncentrationssvårigheter har jag fått fart. Mycket skönt. Har nu skrivit ytterligare två sidor och funderat kring två av de tre resterande frågorna. Jippi! Nu har jag alltså bara en fråga kvar och en sida. Det borde gå. Och när det är gjort så ska jag vara färdig med min kurs. Det vore väl ändå något. Min plötsliga "effektivitet" tackar jag en kopp kaffe för samt rosenroten oavsett hur mycket de egentligen påverkade.

Praktiska ting

Ok. Jag blev lite distraherad efter förra steget. Men jag skall strax nå fokus igen. Har ringt upp Kungsholms express angående flytten och mina försäkringsbolag angående, ja, försäkringarna. Min hemförsäkring är kirrad - reseförsäkringen gäller även om jag inte bor kvar och det är skönt. Med min olyksfallsförsäkring ser det värre ut.  Mina föräldrar tecknade en sjuk- och olycksfallsförsäkring för mig när jag var barn. Denna kunde jag behålla tills jag fyllde 25. Då kunde jag få vidareförsäkra mig utan krav på hälsokontroll, vilket var toppen och det gjorde jag (även om jag fick dåliga erfarenheter just då av bolaget). Nu skull jag kolla upp hur man gör med sin försäkrng om man ämnar vara bosatt utomlands i några år. Det borde väl gå att ha kvar den? Det verkar inte så. Och jag kan inte heller byta till utlandsförsäkringen från min nuvarande utan hälsokontroll. SÅ jag sitter lite i klistret. Men det värsta är att jag kanske blivit... lurad? När jag fick vidareförsäkringserbjudandet och läste igenom villkoren uppmärksammade jag inte (mitt fel visserligen) att den endast hette personskadeförsäkring. Det verkar som om jag endast varit försäkrad för olycksfall de senaste åren trots att jag trott att jag betalat en rejäl premie för mer än så. Vilket kanske inte heller var konstigt i och med hur erbjudandet formulerade sig. Faaaaaaan! Helvete. Men inget att oroa sig för just nu. Har annat som är viktigare och försäkringsfrågan aktualiserar sig ändå inte förrän i höst. Men piss!

Steg ett

Jippi! Har lyckats skriva två sidor och besvara den ena frågan. Antagligen inte särskilt bra men gjort. Det är något det. Kvar att göra: besvara tre frågor på tre sidor.

Ska vi se om det går idag

Jag har ett PM som ligger och spökar. Det måste skrivas för att jag skall kunna avsluta höstterminens andra fördjupningskurs. Det handlar om 3-5 sidor text, svar på fyra frågor. Egentligen inte särskilt svårt alls, men av någon anledning så är den ogreppbar för mig och nästan jobbigare att få gjord än 20-sidorsuppsatsen jag just skrivit... Jag har inte varit flitig under helgen trots ambitioner att vara det. Jag har en ny 20-sidorsuppsats att ta tag i, men det känns svårt utan att ha avslutat förra kursen. Idag vill jag verkligen få den klar. Jag vill vakna imorgon och veta att jag iaf lyckats avsluta EN kurs förra terminen. Och PM:et behöver inte bli så bra, bara skrivet och godkänt. Inga höga krav. Men det tar ändå emot, trots stark önskan att få den klar. Idag ska bara handla om PM:et. Inget annat. Ändå ägnade jag den senaste timmen åt att komponera avtal till min utflyttning så att de finns att skriva ut och nyttjas. Å andra sidan kanske det blir lättare att finna ro om jag inte behöver tänka på de detaljerna. Flyttdetaljerna är nämligen ständigt närvarande i  mitt bakhuvud. FOKUS! Snälla... det är allt jag ber om: några timmars koncentration.

söndag, januari 20, 2008

Ut med det gamla...

Under tiden som jag försöker hitta motivation till PM och uppsats och så småningom tenta så har jag hela tiden flytten i bakhuvudet. När, hur mycket, vad ska med, hur skall det andra hanteras. Varje kväll när jag lägger mig tittar jag runt i lägenheten och gör mentala noteringar. Ja, ja , nej, kanske, ge bort, sälj, släng... Idag tog jag tag i saken lite grand. Har gått igenom nästan hela garderoben och rensat ut det jag inte ska ha med. Svårt. Och ibland lite traumatiskt. Det blev iaf en överfull ikeakasse. Ska nog bjuda in till utbytesdag (eller gåvodag) i februari. Men måste rensa ut mer än kläder och skor innan dess. Och bestämma vad som skall säljas, som t ex mina läderstövlar.

Spel och portvin

Tillbringade gårdagskvällen i mycket trevligt sällskap. Linda inbjöd spontant till spelkväll och det blev det. Rikard, Linda, Jonas och jag spelade "Cluedo, möter I rosens namn, möter vem-är-vem", Riket och Ticket to Ride. Mycket skoj alltihopa, men bäst var nog Ticket to Ride trots att jag inte vann, ehuru jag låg riktigt bra till. Spelet går ut på att bygga tågbanor över Europa i enlighet med uppdrag man får. Poäng beror på sträckor man bygger, längsta sammanhängande sträcka, uppdrag avklarade och kanske något mer. Lite stressigt ibland - men roligt och oladdat. Funderar stark på om det inte vore något att köpa - spelet är inte språkberoende så man skulle kunna använda det i mitt snart nya hemland. Till spelandet blev det cheeeseballs, smågodis och för min och Lindas del portvin som är så fasligt gott. När jag efter ett cyklade hem var jag kanske inte riktigt så klar i huvudet som jag brukar vilja vara till hjuls. Men jag har iaf cykelhjälm nu för tiden.

Nu har jag slängt återvinning (trååååkigt) och bör få färdigt mitt PM. Måste ju lägga all energi på rättshistorieuppsatse nästa vecka...