fredag, december 25, 2009

Julfirande

Sammanfattat kan man säga att det handlat mycket om mat. Hela tiden. Är mätt och har säkert återfunnit de kilo som kan ha blivit besegrade av Altahualpas hämnd. Men det får det vara värt.

Julafton tillbringades mest i Linus familjs varma famn med jullunch, Kalle, Julklappsöppning och sedan julmiddag & fika, strösslat med Wiispelande. Ett litet bonus var några timmar mellan julklappar & middag var besök hos mina föräldrar där vi även träffade Micke, SVen och Jörgen & Olle. Mycket trevligt! Dessutom fick vi trevlig julklappar. Bäst var nog dock ett slag av lek i snön i solen. Så ska det vara.

Idag har varit en meget lat dag som ännu mer kretsat kring mat. Och sedan planering av resten av vistelsen i Stockholm. Så mycket att göra, så många kära att träffa, så lite tid. Tror jag ska ta mig en liten läsestund nu innan jag sussar. Nya tag imorgon. Och måste komma ihåg att köpa persilja på vägen till Bandhagen.

onsdag, december 23, 2009

I Stockholm

Resan hit var något jobbig, men dte kunde inte hjälpas. Vi kom fram till Heathrow rätt snabbt (så snabbt det går) och hade nöjet av en mycket pratglad förare på DIstrict Line (visste ni att det finns 6 stationer med 'Park' i namnet på den linjen? Och att första rullrappan kom på 1910 på Earl's Court stationen, och att de anställde en man me dträben att åka den hela dagen för att folk skulle våga använda den? Han hette Bumber Harry). Det var lång kö till bagageinlämningen, men dte gick relativt fort ändå liksom säkerhetskontrollen. Mycket tid går dock åt till allt detta. Vi kände ändå att vi hade tid till middag på Wagamamas och fick i oss god mat innan vi gick till gaten. Där fick vi vänta nästan en timme innan de släppte ombord oss. Väl på planet visade sig att det skulle bli en väntan där med. Planet behövdes frostas av och det var många plan före i kön inkl ett gäng jumbojetar som det tar 40min att isa av. Oc det finns inte många avisningsmaskiner på Heathrow då det sällan är ett problem. Summa sumarum: vi satt i planet och väntade till typ halv ett, dvs ca 3,5 timmar, innan vi kunde lyfta. Resan gick snabbt, men vi landade starx efter 4 lokal tid. Vi hade missat sista arlanda express, men första gick om 44 minuter. Det var dock klart läge för taxi och det tog drygt en halvtimme att ta sig igenom ett snötäckt Stockholm till Älvsjö. Man var glad att komma i sängs men jag somnade antagligen inte förrän strax för 6 på morgonen. Av denna anledning sov vi till efter 12 idag...

Annars har vår första dag ägnats åt att umgås med familjerna. Vi tog en tur upp till päronen och bjöds på glass & punsch samt visade Perubider. Här har vi fixat lite julmat, julklappar och sett Ice Age 2. Nu är det dags att sova. Det är ju Julafton!

tisdag, december 22, 2009

Snart iväg

Ikväll, pepparpeppar, far vi till STockholm. Det har snöat här, och igår ställdes flera flyg in på kvällen. Hoppas slippa det idag. Måste fixa lite skaer, men framför allt packa. Blääääää. Så jäkla tråkigt. Menmen. Ska bli roligt att komma till ett vintervitt Sverige.

måndag, december 21, 2009

Perubilder

Här finns lite bilder från Peruresan.
www.flickr.com

Ålder

Det är lite lustigt det där med ålder och hur gammal man ser ut. Från barnsben har jag blivit tagen för att vara äldre än jag var, mest för att jag var lång. Hade t ex inget problem med att få åka Loopen på Liseberg som 5-åring trots att jag saknade några år (de hade åldersgränser, inte längdgränser på den tiden). Första gången jag blev ifrågasatt pga ålder var när jag som 12-åring skulle åka buss själv i Stockholm (hem till mormor) och chauffören inte riktigt ville gå med på att jag fick åka på barnbiljett. Trots att jag hade sex år till godo var han väldigt otrevlig och krävde mig på födelsedatum som han ed nöd och näppe accepterade. Med ökande ålder, ökade problemet och jag skaffade tidigt legitimation för att kunna bevisa att jag var så ung som jag påstod. När jag gick i nian tog några medpassagerare på Rysslandssfärjan mig för att gå på universitetet

Sedan kom en dag, vad som verkar varit snart efter det att jag fyllde 18, då det vände. Jag fortsatte att bli leggad, men nu var de tveksamma om jag var gammal nog. Det har inte varit ett stort bekymmer egentligen. I Luxembourg brydde de sig inte mycket om ålder, i Sverige har jag alltid visat leg automatiskt på systemet (lika bra) och jag har oftare varit på 'hemmafester' eller 'föreningsfester' än ute på lokal, och lokalen har varit nationer där man ändå måste visa leg för att visa att man är student. En busschafför i Lund undrarde om jag ville ha ungdomsbiljett (19år) när jag var 26-27, men annars tycks min ålder inte varit på tapeten. Så jag var lite oförberedd på den senaste utvecklingen. Som jag nämnde blev jag leggad på puben i veckan. En ung kille i baren tycket det fanns en chans att jag var för ung (det är 18-årsgräns på puben, men tydligen har de samma princip som på systembolaget fast med 21-årsgräns; ser man ut att kunna vara i den åldern så ska man leggas). Detta visade sig idag inte vara en engångsföretelse. Var idag i matvarubutiken och köpte whiskey. Inte billig, suparwhiskkey, utan finsmakarwhiskey. Och damen i kassan krävde mig på legitimation och sa att jag alltid borde bär med mig den för jag såg så ung ut. Sedan undrade hon hur gammal jag var (hon kollade inte legget ordentligt, utan sa att det faktum att jag visade det var bevis nog) och blev mycket överraskad när jag sa 30.

Måste säga att jag inte klagar dte minsta. Tycker detta är en utmärkt grej. Har inga behov att se äldre ut än vad jag är. Hepp!

söndag, december 20, 2009

Adventsfika

Har tillbringat delar av de senaste dagarna med att förbereda inför idag då vi fick besök av en samling vänner och njöt av svensk julmat av allehanda slag. Det blev hemmalagade köttbullar, Janssons frestelse, rödbetssallad (också hemmagjord), nybakt bröd med cheddar, skinka och rökt lax och på det hembakade pepparkakor & lussebullar, kanelkola och marsipangrisar som gästerna fick fixa själv. Till detta avnjöt vi Linus hemlagade glögg. Mums! Kort och gott, en väldans trevlig eftermiddag och god mat. Julkänslan har infunnit sig.