måndag, oktober 16, 2006

Chokladgryta

Mat är viktigt för mig. Inte bara på nivån: föda, näring, överleva. Det är så för många, det vet jag, men efter denna sommar kan jag ännu en gång konstater hur mkt av mitt liv som kretsar kring att äta och helst gott. I lördags bjöd vi Linda och Jonas på middag. Då går man igenom tankeprocessen: vad ska vi bjuda på? Jag bläddrar i kokböcker, funderar över de tidningsutklipp jag har, surfar lite på mina matsidor. Ska man ta ett säkert kort - något man lagat tidgare och vet är mumsigt, eller skall man chansa. Vi valde att chansa och vi lagade Mole de Oaxaca en mexikansk gryta med delvis chokladbaserad sås. Vi lagde den med kyckling och serverade tortillas, guacamole och quinoa till. Kankse var det Daiquirin och Mojiton som gjorde det, men fy fan vad gott det var (inte dumt någon dag senare heller, mmmm...). Mole finns tydligen i många variationer och varje familj har väl sitt specialrecept. Lite emsigt använde jag ett jag hittade på Tasteline, men jag ångrar det inte. Man rör ihop en smet på bl a russin, banane, nötter, frön, lök, vitlök, chili, kryddor som man steker i olja ett kort slag (borde eg vara ister) och sedan späder med buljong. I denna smälter man sedan chokladbitar (igen, egentligen görs den nog med rena kakaoböner men... det finns inte på malmborgs). I denna sås blandar man förstekta/välda grönskaer och kött och sedan står den o gosar sig. Sen blir man mätt. Rekomenderas. Men det tar lite tid att laga rätten och den är roligast att äta i sällskap. Festligt. Till efterrätt skall naturligtvis inmundigas Flan, dvs crème caramel i sann mexikansk anda. Ekströms har en utmarkt pulverversion. Man behöver ju inte ta i så man spricker.