lördag, december 01, 2007

Resultat

Fredagen blev en allmänt slapp dag med datortittande, en sväng förbi nova och god mat. Och så avnjöt vi den goda chokladen Linus gav mig i treårspresent. MUMS. Och Linus blev glad för sin present:

Kan rekommendera Surf's up för er som gillar animerat. Mycket snygg och även rolig. Jag var glad efter att ha sett den.

Pass

Det gick överraskande smidigt att få det hela fixa till slut. På skattekontoret gjorde de som de blev ombedda utan tvekan (vilket eg är lite underligt att de godtar uppgifter i mitt pass för att komplettera uppgifter i ett personbevis som jag ska använda för att söka ett nytt pass eftersom polisen inte godkänner mitt gamla som tillräckligt för att ändra folkbokföringsupgifterna...). Väl hos polisen hamnade jag hos samma tjej och fick det hela överstökat väldigt fort. Reglerna har ändrats sedan sist jag tog passfoto och blev lite lätt överraskad när jag ombads titta helt rakt fram, och inte le utan se neutral ut. Men sagt och gjort. Så nästa fredag ska jag kunna hämta det. Skönt.

torsdag, november 29, 2007

Födelse(hem)ort

Det finns en sak som är väldigt viktig för mig, även om jag kan tänka mig att det verkar rätt töntigt för andra. Det är en identitetsfråga. Jag är född i Argentina. Jag har inte varit där sedan jag flyttade därifrån som ettåring, men erkännandet av detta faktum betyder mycket för mig. Mina föräldrar är svenska, jag känner mig svensk, svenska är mitt modersmål, men det finns något utöver detta. Jag vet inte om det har blivit så viktigt eftersom "tillhörigheten" alltid varit lite oklar. Vi var i Sverige varje sommar, men vi bodde först här/där när jag var sex-sju och då bara ett kort slag och jag flyttade först hit/dit ordentligt i början av tonåren. Jag har bott massor i Sverige och vet hur saker fungerar här. Men mycket av min historia, av det som påverkar mig har inte med Sverige att göra. Vissa svenska saker känns fortfarande konstiga och det finns tillfällen då jag känner mig utanför. Paradexemplet är när det pratas barnprogram. För förutom det som visades på SVT vintern 85/86 och de program min förutseende bror spelade in och skickade till mig senare (Ebba och Didrik, Dårfinkar och dönickar, Barnens detektivbyrå och Sunes jul) är jag helt aningslös. Och det är mycket jag missat. Å andra sidan hade jag nöjet av Sport Billy (uttalat Esporrt Biiili), Burbijas och Cri-Cri. Så det är inte egentligen någon bitterhet. Jag är jätteglad för det jag haft och jag vill inte byta ut mitt liv. Det är bara att ibland känns den delen av mitt liv så långt borta (kanske därför jag inte har någon att minnas den med, i min ålder) och när jag konfronteras med det jag "missade" så blir det liksom tomt. Därför är min teori att min födelseort, erkännandet av den, blivit viktig som en symbol, en påminnelse av allt jag ahr, allt som är mitt och som varit del av att skapa mig. Att det finns, att det är minst lika verkligt som Vilse i pannkakan osv. (Det är inte bara barnprogrammen, men det är den bästa illustrationen av fenomenet.)

Varför denna utläggning? Jo, för att lite förklara det som följer. Varför det är en stor sak för mig. Varför jag går så långt i att kräva min "rätt".

Jag ska söka nytt pass. Mitt gamla är paj och går ut om några månader. Under tiden som UD fixade våra pass var det inga konstigheter och under födelseort stod alltid Buenos Aires, Argentina. Sedan skulle jag skaffa mitt första "normala" pass. Och då började det strula till sig. Reglerna är som följer: är du född i Sverige står din födelsehemort i passet dvs den ort din mor var skriven i vid din födsel (allt som oftast samma stad, eller iaf samma län, eller iaf samma land, som du faktiskt föddes i); är du född utomlands så ska din faktiska födelseort stå. Än så länge är allt enkelt. MEN, och här kommer kruxet, uppgifterna tas direkt från skatteverkets folkbokföring. Och har du en födelsehemort (var din mamma skriven i Sverige vid din födsel så har du det) så är det den som finns där. Och det har jag eftersom UD-anställda alltid är skrivna i Sverige. Oscars församling. Och visst jag bodde där några månader som sex-sjuåring. Men det är den enda kopplingen dit. Vanligtvis talar jag mig varm om folkbokföringen, personnummer och den på många sätt smidiga svenska byråkratin (i England måste du ha pass och en till två räkningar för el och vattens som "bevisar" din adress för att skaffa bibliotekskort eller hyra bil). Men i det här fallet så irriterar det rationella lånandet av information mig. Polisen anser nämligen att det som står under födelse(hem)ort alltid är det samma som det som ska stå under födelseort. Och även om man har ett pass sedan tidigare med annan information, och förklarar saken för dem, så kan de inget göra.

Så idag var jag hos polisen (som temporärt flyttat ner till mycket södra Lund på Malmövägen) och skulle skaffa nytt pass. Trodde det skulle räcka med att mitt gamla pass var rätt. Hade pratat med skatteverket som inte kan föra in min riktiga födelseort permanent i sin databas, men tyckte att polisen nog borde klara av att fixa det bara jag hade mitt gamla pass. Men icke. Så nu får jag ta mig till skattekontoret (som tyvärr var stängt nu (visste ändå inte var det låg)), få ett personbevis på vilket, manuellt, min födelseort är tillaggd, och sedan åka tillbaks till polisen. Märk väl, att det jag vill och begär är helt i enlighet med passreglerna (iaf som jag läst dem) medan den automatiska användningen av folkbokföringen skulle leda till fel. Så är det. Så får det bli. Jag får leva med att jag var gång jag ska söka nytt pass kommer att få upprepa denna processen. Och jag gör det för att det är viktigt för mig. Antar att jag får skylla mig själv. Fast det är mycket roligare att skylla på andra!

Att märka ord

Jag kan allmänt sätt reagera och var intolerant mot inkorrekt använding av ord eller felaktig grammatik (hur mycket detta än må innebära att jag närmar mig mästerskapet i kast av sten i glashus). Men, jag kan ändå hålla mig någorlunda på mattan vanligtvis och inte utsätta förövarna för min kritik. Jag har dock upptäckt en förändring i mina reaktioner och i min känslighet. I och med att jag nu läst ett antal år av juridik på universitetet (det blir ju t o m exjobb till våren) har jag fått en utökad kunskap om juridiska termer och detta har finjusterat min radar.

Medan jag inser att inte alla juridiska termer är helt entydigt bestämda eller är konstanta och att många har en plats i det vardagliga språkbruket, så finns det rätt många som jag rätt och slätt kan anmärka används FEL helt objektivt. Här har jag en skiftande toleransnivå. I ett vardagssamtal, mellan icke juridiskt skolade människor, eller t o m när sådana är inblandade, blir jag inte kinkig när man använder stöld för att benämna ngt som rent lagtekniskt är egenmäktigt förfarande. Det skulle endast vara drygt och irrelevant i de flesta fall (inte för att dryghet inte vanligtvis ligger nära till hands). Men, när massmedia använder sig av juridiska termer, speciellt i juridiska sammanhang (d v s när det handlar om rapportering av rättegångar, av åtal och liknande) och inte håller tungan rätt i mun, DÅ tappar jag tålamodet. Att man inte vet är ingen ursäkt. Massmedia har, enligt mig, ett även folkbildande uppdrag. Många lär sig om världen och samhället genom det de läser i tidningar, ser på nyheter eller hör på radio. Massmedia har en typ av auktoritet som kräver ansvarstagande.

Fenomenet verkar inte ovanligt. Jag kan inte påstå att jag läser tidningen särskilt noggrannt - webtidningarna är det jag använder mig av. Och jag följer inte nyheter på TV (eftersom jag inte har någon). Men ändå har jag lyckats stöta på felanvända termer flera gånger. Jag ska ge er två exempel, varav det sista fick mig att anmäla fel till tidningen. En artikel handlade om hur någon gripits för snatteri. För att ha tagit varor för ett värde av över 8.000kr. Jag inser att man till vardags tänker butiksstöld=snatteri. Men så är det inte lagtekniskt. Snatteri är en mildare form av stöld (8:2 BrB). Vad som gör en stöld mildare kan vara olika saker, men bl a handlar det om värdet av stöldgodset, och även hur stölden begåtts. Butiksstölder anses mindre allvarliga än stöld från någons person (som ofta anses vara grov). Och är det frågan om en butiksstöld på värde av under 800kr så säger praxis (NJA 2003 s. 495) att det (om inget annat förutsättningar talar emot det) bör bedömas som snatteri. Alltså ställer jag mig mycket tveksam till att det verkligen var frågan om ett snatteri i ovan nämnda fall. Det handlar liksom inte om att lätt överskrida gränsen. Och eventuell inflationsjustering är det inte heller.

Nästan värre tycker jag nästa fel är. Kanske också därför jag anmälde det, även om jag misstänker att jag viftades bort som en störig studentslyngel. Det handlade om överklagan som gjorts av de män som nyligen dömts för grov våldtäkt i Hovrätten och fått sitt nom de guerre efter ett bratigt nöjeslivscentrum i Stockholm. Tydligen hade advokaten många skäl varför resning borde beslutas av HD. Intressant. Med tanke på att resning hör till de extraordinära rättsmedlen som finns för att kunna ompröva domar som vunnit laga kraft. Oftast pga domvilla, dvs grova rättegångsfel. (RB kap 58). Resning är INTE del av den vanliga överklagandeprocessen som har sin möjliga slutstation i HD i de fall prövningstillstånd beslutas. Det är faktiskt frågan om två helt olika saker.

Detta kan verka löjligt. Men, i en bransch eller område där tekniska frågor är viktiga och kan vara avgörande och skillnaden mellan ett ord och ett annat kan få reella konsekvenser så känns det inte petigt. Och vill massmedia svänga sig med facktermer, på ett sätt som det skall verka som om det vet vad de pratar om, då får de banne mig veta vad de pratar om.

Det ironiska nu vore väl om jag gjort fel eller använt någon term lättvindigt i mitt utlägg. Jag hoppa att så inte är fallet. Men tycker fortfarande att det inte är lika hemskt som när media gör det. Jag har en väldigt liten auktoritet och publik - konsekvenserna är minimala.

Javisst ja, USA ligger inte i EU

Jag är vanligtvis rätt praktisk och förutseende. Och i detta fallet har jag ju egentligen blivit farvarnad av att andra råkat ut för det. Men ändå blir jag lite lätt överaskad när avin för mitt USA-beställda smink anländer och det därpå är angivet att jag ska betala 115kr extra. Hmmm... Dte finns ingen specifikation på avin, så det är först efter lite letande på tullverkets hemsida som jag får kolla på vad kostnaden kan stå för. Det följnd egller alltså för inköp, som privatperson, via internet, för ländr utanför EU. Posten som har till uppgift att handlägga tullens äreden vid internetimport tar ut en avgift (tänka sig!) på 100kr för USA, 60kr för andra länder. Sedan tillkommer tullavgiften (som variera beroende på typ av vara) som är en procentsats på inköpet inkl fraktkostnader. Ligger det på under 3ookr verkar ingen avgift tas ut. Sedan tillkommer även MOMS enligt svenska mått på hela summan (postens avgifter är redan inkl moms). Där undrar jag om det är någon skillnad om moms eller liknande redan betalats i inköpslandet. Får lov att mejla tullen och affären om det. Jag borde insett detta tidigare naturligtvis. Men NU vet jag och kommer ta in det i beräkningen av framtida köp. Kan vara viktigt vid prisjämförelser. Och budgetering. Tröstar mig med att det ändå var rätt schysst pris för sminket. Trots allt.

För mer information: Tullverket, främst broschyren som är länkad till längst ned på sidan.

onsdag, november 28, 2007

Onsdag kväll

Precis som den ska vara så tillbringades den i Sofias soffa. Te, TV och massor av snack. Det är fint det. Mycket glad att ha denna lilla tradition.

Oimpad

Var på andra omgången av stresshanteringskursen och kommer inte att gå på fler. Trodde det var en kurs. Att jag skulle få lära mig användbara ting. Och visst, lite har det varit. Både kroppsligt och tankemässigt. Men mest har det kännts som en stor dos gruppterapi. Något jag inte alls var sugen på, eller känner att jag kan tillgodogöra mig eller behöver. Det sista jag behöver är nya människor och deras bekymmer. Hur legitima dessa än är och hur mycket jag än skulle kunnat sympatisera. Därför: no more. Har ju boken och föredrar nog självstudier nu.

Som klippt och skuren


Hade inbokat frisörbesök idag. Och där tog vi i lite grand. Blev rätt kort där bak - känns skönt. Men inte helt nöjd med längderna på framsidan. Får se om jag vänjer mig elelr om jag får justera med ett snabbesök till. Hmmm... Min idé om vitblond färgning bemöttes dock inte med enthusiasm (mest pga känslig hårbotten) så vi får se om äventyrligheten fortsätter i framtiden.

En bra början på dagen

Är alltid gladare efter att träffat The Senior Staff även om dte innebär tidigt uppvaknande en kall vinterdag. Och när jag dessutom lyckades få en stor kopp chai latte istället för en liten och apelsinjos (dricker inte apelsinjos - magen ajaj). Vi nådde nya höjder av dryghet, och jag tror inte vi verkar särskilt sympatiska för någon som råkar tjylyssna. Med det är inte heller meningen. SKönt att vara dryg. Iaf i rätt sällskap. Och sedan som pricken över I:et eller "körsbäret ovanpå" sade käre Josh något värt att föreveiga:
"Alla vet ju inte lika mycket som jag."
Nu är det bara väntetid till frisören. Sak bli skönt!

tisdag, november 27, 2007

Rom och paracetamol

Ledvärken maler på. Det har den gjort de senaste dagarna. Inte särskilt vilsamt. Menmen. Ett par paracetamol och lite kvällslektyr bör nog kunna vagga mig in i sömnens förlovade land. Fick fjärde boken i Colleen McColloughs serie "Masters of Rome" härom dagen så det blir ett rent nöje. OCh har dessutom lyckats ta mig igenom en av seminarieartiklarna (en lång en) och har nu bara en SOU, en demokratirapport samt en JÄTTElång och en kortare artikel kvar till nästa vecka. Ligger ändå rätt bra till. Klapp på axeln.

Det blir inte alltid som man tänkt sig

och ibland, om inte ofta, är det bra. Hade planerat att gå på en föreläsning ang väl kända profiler och bedömningen av våldtäkt i domstolen. Föreläsaren har skrivit en avhandig i detta ämnet och jag finner frågan intresant. Men först skulle ajg på snabbfika med Erik. Det var dock så trevligt att jag beslöt mig för att strunta i föreläsningen och sitta kvar och prata. Jag bestämmer!
Mötet med min samordnare på avdelningen för handikapverksahmhet (alldeles för långt namn) gick fort och smidigt. Nästan så dte kändes onödigt (speciellt då jag lätt haltat in tidigt på morgonen) men ändå inte. Fick en blankett hittad och utfylld för att få låna hem en daisy-spelare (specialspelare till talböcker eftersom de som finns för datorer och som är gratis bara finns för Windows...). Har inte lyckats hitta den på egen hand eftersom tpb:s (talbok- och punktskriftsbiblioteket) hemsida hör till en av de mer svårnavigerbara jag stött på. Vilket är lite... ironiskt? Fick även grupprumment med datorer uppvisad för mig vilket är bra. Där kan jag stavkontrollera med ett riktigt bra stavkontrollprogram samt använda mig av "Talsyntes" som läser upp digitala texter. Lyckades även klämma in UB och Grahn's innan jag gick hem. Rätt så produktiv dag. Iaf d eförsta timmarna. Sedan dess har jag tappat stinget. Får se om jag kommer igång med läsandet nu... Det är ju så jäkla kallt. Behöver nog kaffe.

Man känner sig lite duktig

utan större anledning när man vaknar före sju för att tvätta.

måndag, november 26, 2007

Så är det att närma sig... 30?

Jävla ledvärk. Kylan gör ju inte saken bättre. Kom igen remiss!

Och jag som tyckte att punka räckte

Min cykel fick punka igår. Eller, jag upptäckte den iaf då. Aldrig kul då man använder sin cykel dagligen och det innebär att en enkel resa blir en mer tidskrävande promenad. Det kan man leva med. Knappt. Så jag linkar iväg tidiage än vanligt mot juridicum, tar vägen förbi den billiga cykelrepatören som just nu inte verar ha öppet, och bänkar mig för ett seminaruium i internationell förvaltingsrätt. Den akademiska kavrten blev en halvtimme. Vi försökte nå vår seminarieledare per telefon förgäves och gav så småningom upp. Inte min favoritsak i världen att slösa min tid på folk som inte dyker upp. Alltså måttligt road. Tar iaf tillfället i akt att ta cykeln till affären på Clemenstorget och lyckas både köpa cykelhjälm (min förra blev stulen... våren 2003) och lämna in cykeln på service. Lite produktivt iaf. Om än inte särsklt spännande. Nu är det bara att oja sig över att jag ingen cykel har till på torsdag eftermiddag och att jag måste ta mig in till stan flera gåger innan dess. Vojmevojmevojme. Sådana bekymmer man har!