onsdag, maj 18, 2011

Suck

Har varit på ambassaden idag för att anmäla Albert till skattemyndigheterna och ansöka om sammordningsnummer. 1 1/2 timme i vänterummet och jag fick bevittna/höra mycket som fick mig att häpna. Och påminna mig om hur bortskämnda en del är och tror de bara har hur mycket rättigheter som helst.

Historia Ett
En man måste ansöka om provisoriskt pass. Hans blev nämligen beslagtaget i konrollen på väg in i landet. Det var noterat som stulet. Efter mycket om och men visade det sig att han hade ett till giltigt pass i Sverige förutom det han rest på. Det som beslagtagits hade han hittat i en av sina byrålådor. "Jag måste ha polisanmält det någon gång." sa han utan att tycka det var konstigt. Man hörde häpnaden i den konsulära handläggarens röst när han frågade: "Så du har haft två giltiga pass sammtidigt?". Lite cred ska han ha. Han bråkade iaf inte om att det skulle kosta mycket.

Historia Två
Denna dam skulle få nytt pass. Hennes hade gått sönder i passkonrollen. Fair enough. Efter hand visade sig att det hade varit lite sönder i ett halvår. Passen ska inte gå sönder lätt. Det är fel på dem. Men att resa med ett skadat pass! Suck! Sedan visade sig att hin var sur för att hon bodde på MAllorca och där gick det inte att skaffa (ordinarie) svenskt pass. Så hur skulle hon göra? Hon var ju faktiskt svensk medborgare. Visst. Och då har man rätt till pass. Men man väljer själv var man bor. Och man kan inte förvänta sig att det går att skaffa pass överallt som om man bor i Sverige. Det går rätt fort att få sitt pass hemma. Dte gäller bara att planera lite när man reser och skaffa ett under hembesök. Eller så får man åka till en ambassad nära. INgen har tvingat henne att bo på Mallorca.

Sedan måste jag påpeka att den konsulära avdelningen på ambassaden är tveksamt organiserad. Dessa två var inte de enda ärenden jag hörde varenda detalj om. Hmph...