lördag, oktober 10, 2009

Pappa på TV

Har just tittat på svt play. Där fanns en intervju med min far! Inte vissta jag väl det. Intervjaren var inget vidare (vad var det för frågor?), men pappa var bra och fin och det var roligt att få se honom så här långvägars från. Nu ser jag fram emot morgondagen då själva Här är ditt liv blir tillgängligt. Man måste ju hänga med.

Capital Ideas

Har länge tänkt jag ska samla alla tips och uppleveleser som har emd Lodnon att göra i en separat blog för att dels göra den långa listan jag annars skickar ut till intresserade mer hanterlig, dels dela med mig av tipsen till en vidare krets. Något har man ju lärt sig vid detta laget. Har därför börjat knåpa på bloggen "Capital Ideas" på wordpress. Den är inte tillgänglig än (trots länken vid sidan), men så småningom.

Pimping da blog

Har under en tid funderat kring bloggen och dess utformning. Är inte nöjd med utseendet, och vissa av funktionerna. Tänkte därför ta en titt på wordpress som många verkar använda sig av med goda resultat. Vissa saker var väldigt bra; bl a kunde man ha flera sidor, utöver inläggssidan, på bloggen vilket jag gillade skarp. Generellt sätt var de flesta lösningarna snyggare också. Dessutom verkade allt kompatibelt emd macen (vissa saker fungerar endast via genvägar på blogger) MEN, och detta är ett stort men och anledningen till att jag inte bytt. Man måste betala för att kunna justera css &html i mallen. Det innebär att de aspekter jag inte gillar, dem kan jag inte ändra på ens när jag fått ändan ur vagnen och lärt mig css som jag tänkt (och blivit bättre på html). Därför stannar jag kvar på blogger, iaf förnärvarande. Jag har istället försökt göra om lite och förenkla och göra lite mindre barnsligt. Hoppas även ni läsare (ni som är så många ;)) gllar det. Säg gärna till om det är något ni inte gillar elelr som inte fungerar för er.

torsdag, oktober 08, 2009

National Insurance

Fick tipset om att söka NI-nummer redan nu trots att jag inte har arbete då det kan förenkla jobbprocesser. Ringde alltså idag upp HMRC/Jobcentre Plus för att få hjälp med detta och har nu en intervju inbokad den 4 November. Dte ska bli ett nöje. Ehem. Till denna intervju ska jag ha med mig pass, bevis på att jag får bo i lägenheten (Linus ska skriva ett brev) och bostadsbevis (dvs en räkning av typen el eller skatt) med Linus namn & vår adress på). Jag skall även notera de datum jag rest in och ut ur Stobritanien de senaste åren. Hittade så mina almenackor (ja, jag skulle aldrig slänga dem) från 2005 och framåt samt loggade in på google calendar. Har nu en komplett lista på det datum jag besökte England fram till jag åkte hit mer parmanent och sedan de datum jag rest bort härifrån till nu. 2005-2007 flög jag till och från England 24 gånger allt som allt. Sedan jag flög dit i mars 2008 har jag lämnat landet och återvänt (med flyg alla omgångar utom två - ajaj mitt stackars koldioxidfotavtryck) 14 gånger. Alltså 77 flygresor (inklusive alla delresor till Mexico och Parisresan som utgick från London) under 4,5 år.

onsdag, oktober 07, 2009

Bilder från kryssningen

Finns här.

Faktapolis

Det marina museets officiella infoskylt vid HMS Victory fick mig att häpna. Texten, som godkänts av museets kurator såg det ut som, påstod att "Honi soit qui mal y pense" är på latin... Inte särskilt imponerande med tanke på att det är ett ofta replikerat kungligt uttryck och så självklart på franska.

Latin?

Minikryssning

Så har man korsat Biskajabukten (två ggr) med en gammal Finlandsfärja.

Vi kom iväg mot Portsmouth i relativt god tid i lördags (åkte Waterloo & City line för första gången - ursmidigt) och började vår korta vistelse där med en rejäl publunch. Åt en enorm och god burgare med portobellosvamp, grönmögelost, cheddar & bacon på smat lökringar, coleslaw och pommes till. Mycket tillfredsställande. Skönt att sitta där och se på folk. Ett sällskap skulle på marint bröllop (många av gästerna hade uniform & vi befann oss trots allt i en av de största flottstäderna i landet) och en last med pensiar(vad som såg ut som fd sjömän) från ett lokalt ålderdomshem kom till puben för sin lördagsöl (så vill jag också ha det). Efter maten vadrade vi runt i Historic Dockyards området och såg bl a HMS Victory som Nelson dog på (eller iaf blev dödligt skadad på). Vi tog även en sväng österut mot ett enormt (oh fint) shoppingcentrum med en massa outlets och såg vår färja komma in i hamnen. Vi beslöt oss (kanske dumt) att gå upp till färjeläget (inte världens trevigaste promenad). Det gick rätt snabbt att checka in, men sedan fick vi sitta och vänta JÄTTElänge. Lite förseningar gorde att vi fick sitta i färjeterminalen i nästan tre timmar och titta på folk. Och vilket folk. Vänder och vrider på formuleringar för att beskriva dem, men allt jag komme rpå låter fasligt snobbigt och oschysst så jag skippar nog beskrivningen och håler mig till att säga att de var lite uppseendeväckande. Till slut kom vi så ombord och kunde dumpa grejerna i hytten och leta reda på middagsställe. Det fick bli fish & chips (min var helt ok) och te var början på rätt onyttigt ätande resan igenom. Man bör inte åka på kryssningen för matens skull. Vi struntade i kvällen show utan så isället på lite Green Wing på datorn i hytten.

Vi sov ut nästa dag (semester ju) men kom upp så vi skulle hinname dlite frukost för informationsmötet om valar & delfier. Det är nämligen så att biskaja & engelska kanalen är det, eller en av de, vattenstråk med högs koncentration av valar & delfiner och oddsen var goda attv i skulle få se ett och annat exemplar under resans gång. Skeppets wildlife officer berättade om vilka typer vi kunde förväntas att kanske se och hur man känner igen dem (de ser båval typ en gång om året!). SPännande även om varför just detta området är såpass bra för valar & delfiner och annat smått och gott. Vi blev inte riktigt de ihärdiga djurskådrna under resans gång, men vi tillbringade viss tid med att titta ut över vidderan och vi fick se en hel del delfiner och eventuellt en val också. Inte illa för 77 pund. Annars tillbringade vi stora delar av dagen med att sitta på diverse bar ställen (med utsikt), läsa och spela kort. Vi åt även en afternoon tea med tapas (sådär, men överraskande prisvärt) och spelade quiz (som definitivt var riktad till engelsmän: två frågor om såpakaraktärer, en om engelska pass (som jag iofs kunde) och en väldigt engelsk sportfråga). Väldigt avslappnande allt som allt. Vi avslutade kvällen med middag (ribeye steak & efterrätt) innan vi såg Meet Me in St Louis på hytten.

Fruktansvärt tidigt (ca 5.30) på måndagmorgonen ljöd första meddelandet i högtalarsystemet. Vi föröskte ligga så länge som möjligt innan det var dags att gå upp. Vi skulle ju hinna med en buss till Bilbao. Vi ahnn även med att gå ut och se soluppgång över staden. Mycket vackert. Bussen kom iväg i tid (men hade hunnit gå tidigare om inte de sista tre passagerarna valt att ta sin lilla tid) och vi fick oss en informativ (men långsam) resa in till staden i morgonens rusningstrafik. Delar av staden är fula, andra skithäftiga med mycket modern arkitektur inklGuggenheimmuseet (som vi for förbi). Det är väldigt bergigt där och vägarna går gögt upp vilket var öäskigt ibland. Insåg att jag satte mina fötter på spanks mark igen för första gånge på tjugo år. Väl framme i centrum hade vi en dryg timme på oss att göra det vi önskade. Vi begav oss på jakt efter matvarubutik för att köpa skinka, ost och vin. Vi vet hur man prioriterar. Vi fick oss även en god frukost (på nybakt bröd, lufttorkad skinka och lagrad ost) i en park. Solen sken och det blev ständigt varmare (ca 25-27 grader när vi lämnade staden). Vi får nog säga attv i var rätt effektiva under den lilla timmen. Resan tillbaks gick på under 20 min (mot 40 min på morgonen) och vi kunde smidigt checka in och gå på båten med det samma. Medan jag gick och lämpade av/hämtade skaer i hytten tog Linus oss två stolar placerade vid skeppets akter med utsikt över staden. Där satt vi i solen och läste, fick bonnabränna och åt glass under ett par timmar. HÄRLIGT! Till slut fick vi retirera. Ett slag senare blev dte picknickslunch (resten av brödet & pålägget) på en bänk på styrbordsidan. I solen. Hehe. Vi var fasligt trötta efter detta, och antagligen lite uttorkade så det fick bli vatten och middagslur för oss. Vi hann dock upp för att försöka se solnedgången. Vid det laget hade dte livit molningt och vi hittade inte solen. Det enda vi såg (vilket måste ha varit månen som reflekterade solen ananrs är allt upp och ned) var på fel sida båten. Vi var dock kvar ute till det blivit mörkt och fotade en del. Middagen blev korv & potatismos (fats fin, god, inte snabbmat) följt av mintchoklad på rummet framför Green Wing.

Sista dagen på båten gick rätt fort och vi lyckades få oss sittplatser längst fram på observatoriedäcket (inomhus, sittandes i fotöljer, men med världens utsikt) som vi behöll resan ut. Tydligen hade vi haft utmärkta förhållanden under natten och likaså fångat tidvattnet väl inne i engelska kanalaen så vi var ca två timmar före schemat. Hepp! Inet alls dumt. När vi var i Portsmouths utkant packade vi hop skaerna, lämade dem i hytten och beskådade infatren i hamnen från övre däck. Mycket schysst. Vi kom rätt fort ut från skeppet när vi väl var i hamn och snabbt igenom passkontrollen också. Det var lite mäckigt att hitta en buss som kude ta oss till stationen, men vi lyckades och hann med ett tåg till WAterloo starx efter vr ankomst till stationen. Det var ett stort nöje att komma fram hem såpass tidigt ändå och vi fixade middag, såg på lite TV och fick oss en internetfix innan vi stöp i säng.

Allt som allt en mycket trevlig liten semester, och prisvärd. KAn rekomenderas men inget vi gör igen.