lördag, juli 22, 2006

IMDB

Äntligen finns även jag med i imdb. Hipp hipp hurra!
Kolla på Sigillets sida! Narcissus har talat.

wanted: kalldusch

Ja, inte blir det nämvärt svalare. Naturligtvis är det tråkigt att mina inlägg till så stor del nu handlar om värmen, men det är så att den är ofrånkommlig för tillfället och dominerar vardagslivet. Jag körde min promenadrunda på morgonen men orkade inte riktigt ge allt. Att sitta innomhus i skuggan med fläkt är det enda vettiga. Vad skulle jag inte göra för ett kallt dopp. (Nåja, INTE riskera Thamesförgiftning iaf.)

Fast jag gick faktiskt ut. På en längre promenad till Canary Warf för att fixa lite saker och leta efter een födelsedagpresent till Linus. Hela centrumet är luftkonditionerat så jag var sval för första gången på mycket länge. Tyvärr hittade jag ingen av de många idéer till 26-åprsgåva jag tänkt på. Får nog pröva stan i veckan. Men jag vill bara inte åka tunnelbana.

Jag fick ändå tillslut upp några av rastorbatorbilderna jag fixat och det blev faktiskt riktigt bra. Så nu är sovrummet lite mer ombonat vilket är trevligt. Inte så mycket färg dock, men det kan fixas så småningom.

Vi provade på den lite nya restaurangen längre bort vid hamnen - El Faro. Den var spansk och trevlig. Vi åt rätt sent, framåt 22, och satt utomhus vid vattnet. Det var härligt. Efter att ha beställt med bra spankt uttal (alla rätter hade namn på spanska) till en spansk servitör fick vi in: gambas al ajillo, queso manchego, solomillo de buoy, chuleta de cordero, patatas fritas och som avslutning tarta de chocolate caliente con helado de tia maria. mmmmmm... eftetrrätten var faktiskt bäst och då var ändå mina lammkotletter riktigt fina. Och räkorna kom in i en form där oljan fortsatte att koka ett par minuter efter att den kom in. Jag kan tänka mig repris.

fredag, juli 21, 2006

Apati

Gårdagen var termometermässigt svalare än onsdagen - men den lyckades ändock ta musten av mig fast jag inte alls var lika aktiv som jag tidigare. Fattar inte. Men, men. Är dock duktig och Powerwalkade även denna morgon.

Jag har försökt skapa sovrumskonst. Vi köpte fyra ramar som jag vill spänna upp snygga tyger i men jag har inte hittat dem än. Som ett provisorium försökte jag hitta bilder att fixa i rasterbatorn. Jag hittade en del japanska landskapstryck på internet (mest av Hokusai) som jag sedan fixade till i storlek A4. De blev helt ok, men bara två fungerade bra. Nu har jag kollat upp lite tygbutiker och intressanta marknader som jag hoppas kunna besöka snart. Jag rekommenderar ändå att ni besöker hemsidan och rasterbatar en av era favoritbilder (med mkt kontraster).

Började läsa en bok om "the mind" eftersom den verkade intressant och jag behövde en paus från faucaults pendel. den är lite trög. tyvärr somnade jag till efter ett slag. inte pga av bokens intressenivå utan värmen. att sova är ett bra sätt att komma undan.

Handlade på ASDA för kvällens middag. Skulle premiäranvända grillpannan från ikea och grilla fläskkarré, grönsaker och äta med jordnötssås. (GI!) De har ännu inte lyckats programmera in paprika i automatiska snabbkassan (irriterande) vilket är tröttsamt, men nu kan jag snabbkoden och skall slippa ditkalla hjälp (3300 - paprika i alla färger). Dett blev riktigt gott skall jag säga. Mina Paulún kokböcker är bäst. Nyttigt och smaskigt.

När man är i exil från Sverige under sommarmånaderna (den enda tid det är riktigt motiverat att vara i fosterlandet) är den en sak som jag är synnerligen glad för. webbradio. Jag kan lyssna på radio live och vissa arkiverade programm. Jag kan lyssna på sommar i P1!

torsdag, juli 20, 2006

Värmerekord ocd DIY

Det verkar som om Englands värmerekord för juli slogs igår enligt media. Det skulle inte förvåna mig för boy var det hett. Jag började dagen med att powerwalka runt hamnen rätt tidigt och redan då kändes det. (Jag tror iaf det var vädret - iofs gick brandlarmet på tidningtryckeriet på andra sidan hamnen och brandbilarna var där men jag såg inga lågor...) Sedan bestämde jag mig för att denna dag var den perfekta att a) fixa iordning lägenheten b) städa ordentligt. Så fruktansvärt klyftigt. Men jag lyckades.

Skrivbordet vi köpt på ikea i måndags kväll då vi åkt dit med James och Sians lilla, lilla bil hade jag monterat under tisdagen och Linus installerat datorn i var inte färdigfylld. Bokhyllan behövdes stadgas och flyttas om i. Köksskåpens ovansidor hade inte sett en trasa på länge, länge. Jag höll på att smälta bort och att ställa in fläkten i vardagsrummet hör till mina smartare tankar under dagen men jag lyckades och är riktigt, riktigt nöjd. Dte är hemtrevligt, ombonat och fint nu med tavlor på väggarna och barhylla i bokhyllan. (Böcker och sprit - sicken kombination, eller saknar jag bara studentlivet?)

Fast jag igår var nära att klaga på värmen så är jag mest glad för den. Speciellt på kvällen då det känns som att vara vid medelhavet. Vi var på Hubbub igårkväll och tog ett glas med James och Sian som tack för ikeabesöket och allt jag hade på mig var skjorts och topp och det var alldeles, alldeles lagom. Då var klockan halv elva. Jippi för värme.

Ikea var för övrigt trevligt att besöka (som alltid). Vi var rätt effektiva då jag hade skrivit en rätt precis lista på vad vi skulle köpa och vad det hette (www.ikea.co.uk är mkt praktiskt). Fast det är u bra frestande att gå runt där och man vill ju ha det, och det och det. Vi höll oss dock rätt bra i kragen och hade trevligt medan vi gick runt där. Viktigaste inköpet var ovan nämnda skrivbord som hyresvärden står för oss som hör till lägenheten samt bäddmadrassen tjocklek 4,5cm som hindrar oss från att känna av metallspiralerna (har glömt facktermen) i madrassen. Med Swedeshop får man även möjligheten att vara nördigt svensk. Oooo köttbullar (jo vi köpte sådana vilket var tur eftersom vi inte hade någon annan middag). Oooo kräftor och nubbe! Och lyktor och hattar. Så nu ska vi ha svenskt kräftkalas i början av augusti och lära engelsmän att skala kräftor. Det är stor konst.

Utökning

Nu har jag haft denna blog ett litet slag och jag har funderat lite på hur jag ska använda den. Till nära och kära skickar jag en veckorapport som summerar det jag gjort och inte gjort. Sedan lägger jag upp den rapporten här och försöker att lägga till fotobevis om det finns. Inte helt tillfredställande - lite för mycket repetition. Hmmm... Jag brukar ju ha lite svårt att komma ihåg vad som hände när under veckan. Mmmm... varför skulle någon gå in på bloggen när de får allt i mejlen? Lösningen är väl att jag uppdaterar bloggen daglgen eller nästinpå så får jag minnesanteckningar PLUS att det kan vara värt att titta in här ibland för då får man nyheterna tidigare. (Jag har fullt förtroende för att jag är mycket nyhetsvärdig och att alla vill veta om allt jag gör så fort det bara går. Errrr...) Så ny giv. Får se hur länge den varar.

måndag, juli 17, 2006

Fotografier

Jag har lagt in lite bilder här på sidan för att illustrera det jag skriver om. Det finns ytterligare några i mitt fula men tillsvidare användbara webbalbum, men det är långt ifrån alla som jag tagit.

Femte veckan: 10 juli-16 juli

en bitvis långsam vecka men vissa händelserika dagar. jag har i stort använt veckodagarna till att rensa ut min dator (hade nästan inget ledigt minne kvar), fixa lite saker och läsa på balkongen. jag började läsa umberto eccos faucaults pendel. den är lite svår att komma in i men rätt bra. den handlar bl a om tempelriddarna och vid det här laget har man i alla fall lite kolla på vokabulären kring myterna om dem. jag fortsätter att försöka hitta något passande extraknäck, men har lite tappat hoppet. jag är oerhört pank, och kommer att vara det till första studiemedlet kommer.

i tisdags kväll blev vi bjudna att dricka drinkar på en segelbåt som lagt till i hamnen nära där vi bor. linus kompis charlie seglar som watchman officer (?) på utbildningsfartyg ibland på fritiden och första turen hade just kommit till london efter en tur i kanalen med stopp i frankrike. de firade en lyckat tur och vi fick vara med. (det är charlie och denna segelförening som vi seglade med i oktober i fjor.) det var riktigt härligt att stå på däck och dricka kall (typ) dricka i kvällssolen.

dagen därpå fick jag tillfälle att återvända till båten. charlie behövde låna en dvd skiva för att testa en spelare som var nyinstallerad på båten och jag hade ändå inte så mycket annat för mig. jag promenerade ned, fick en lite visning av båten (dess insida) och sedan gick vi till en pub i närheten vi themsens strand som heter the gun. vi satt ute på verandan vid vattnet och drack ett glas och pratade. fantastisk sommardag, varmt och härligt - och gott med iskall ginger ale. en pub har funnits på platsen i över 250 år och det var bl a där som lord horatio nelson brukade träffa lady emma hamilton för en tête-à-tête på ovanvåningen. under förmiddagen hade jag börjat läsa faucaults pendel och var tvungen att fördjupa mig (rättare sagt återinformera mig) i matematikens värld. jag lekte därför lite med fakulteter och med geometriska serien, men valde att hoppa över taylors formel. jag bakade även chokladmördegskakor med glasyr på. aj, aj.

på torsdagen hade jag riktigt trevligt. aster var i london och vi träffades under dagen. vi promenerade omkring i soho/covent garden och gick så småningom en tur i national portrait gallery och tittade på 1900-tals porrätten. detta konstmuseum rekommenerar jag varmt. man följer englands historia via porträtt av framstående personer, första porträttet är från 1100-talet tror jag. där finns porträtt av kungar, kyrkomän, vetenskapsmän, upptäcktsresande och konstnärer av olika slag. spännande, speciellt med audioguide och inte så mycket andra besökare. vi köpte lite lunch i en mataffär (jag köpte lamm- och kyckling samosas) och satt oss och åt i victoria embankment gardens. det är en liten park längst med flodstranden mellan charing cross och savoy. i denna park finns det officiella minnesmärket för fjorårets bombningar. vi satt på en parkbänk och åt, lyssnade på live-konserten (jazzlåtar med stor orkester och sång) och pratade. oerhört trevligt. efter stadsturen åkte vi hem till mig och tog det lugnt, fortsatte att snacka och lagade så småningom mat. roligt när man har vänner i stan.

på lördagen var det utflyktsdags! vi åkte till brighton överdagen. vi kom väg rätt tidigt och hade gott om tid på oss att njuta av staden. vi vandrade längst med strandpromenaden och ut på brighton pier där det finns nöjesfält och mat/gottegott stånd längst hela vägen. solen var stark, men det blåste rätt ordentligt. man kunde låna gratis däckstolar så vi satte oss ett slag och titta ut på det turkosblåa (typ) havet och åt mjukglass med en flakestav i. glassen var lite kristalliserad, men det var trevligt ändå. sen var jag badsugen så vi gick ner till stranden som består av småsten liksom i nissa. det gör ont att gå på den barfota. mycket. när jag skulle ta mig upp efter första doppet fick linus komma springande med mina skor för att jag skulle klara av att ta mig upp. vi låg på stranden ett slag, jag badade ytterligare en gång och så beskådade vi de italienska tonåringarna som försökte undvika högvattnets infart genom att flytta sig uppåt ett par decimeter var 5 min. lunchdags kom och vi gick till en av uteserveringarna vid stranden. vi åt fish and chips och scampi and chips med majonäs, ketchup, remoläde och vinäger samt drack en stor karaff pimm's (den godaste hittills). fisken var riktigt fin och det var en tillfredsställande rätt. och pimm'sen. mmmm. vi hade tänkt att vi även skulle vara lite kulturella så vi gick (efter en lite omväg) till the royal pavillion som varit boende till georg IV(?) i början av 1800-talet när han ville tillbringa lite tid vid havet. en gammal bondgård hade konverterats av john nash till mogolpatas i mindre format och av en inredningsarkitrekt till kinesiskt palats på insidan. där fanns förgyllda drakar så att det räckte och blev över. men häftigt att titta på och överaskande bra utställning av rummen. vid det laget vi sett royal pavillion var vi lite trötta och soldästa och började röra oss mot tågstationen via north lane som är små trevliga och färgglada kvarter med butiker och caféer. vi fick vänta lite på nästa tåg, men sedan en dryg 1,5h senare var vi hemma och kunde äta middag och lata oss framför tv:n.

igår tog vi det rätt lugnt men åkte in till stan för att ta till vara på sista readagen (i vissa affärer) och köpa skjorta till linus. en promenad längst med old bond street och är rätt trevlig och på vägen tillbaks till green park från selfridges gick vi lite improviserat bl a förbi barkley square. var tvungen att tralla lite på visan "a nightingale sang in barkley square" när jag ändå var där. dessutom fick jag en iskaffe att drick på vägen och då är jag en lycklig människa (speciellt nu när jag verkar kunna dricka kaffe igen - fast måttligt). på kvällen var vi och åt på en av våra lokala restauranger som är mycket trevlig och heter hubbub. ian mackellen är stammis där. jag åt en gudomlig svamprisotto på ugnsbakad paprika. mums. och det är verkligen gött att kunna sitta ute och äta vid 7-tiden på kvällen. sommaren är bäst, ingen protest.