fredag, maj 07, 2010

Val

Igår var det allmänna val här i landet. Dels hölls parlamentsvalet, som vi inte får rösta i, men som är viktigt och intressant. Dels hade vi i London lokalval, och i vår kommun en folkomröstning. Kände viss frutration när jag försökte få kolla på vad kandidaterna/partierna jag kunde rösta på ville och tyckte. Ännu mer då kommunen är uppdelad i smådelar som fungerars om egna valkretsar vilket begränsar ens inflytande och proporionaliteten av min röst. Inte blev man gladare av den korruption kommunfullmäkige & kandidater anklagats för - polisen utreder tom valfusk här. Men fattade till slut ett beslut och röstade. Folkomröstningen gällde inörandet av en val borgmästare (snarare än att verkställande väljs av fullmäktige bland dess medlemmar). Det tog ett slag att väga alternativen, och jag tycker fortfarande det fanns mycket som talade för och emot båda, men valde vad jag ville rösta på och röstade därefter.

Parlamentsvalet är riktigt spännande trots avsaknad av inflytande. I detta till stor del tvåpartiland, med 'first-past-the-post'* och vana vid majoritetsregeringar, är det en stor sak att det inte kommer att bli så. Detblir minoritetsregering och koallitioner som gäller då vi (valresultaten är inte helt klara men vi kan vara tämligen säkra) kommer att få ett sk Hung PArliament, dvs inget parti har majoritet i parlamentet. Folk är nervösa och man vet knappt hur det ska hanteras. Senast detta hände var 1974 och även då var det ovanligt. Så de närmsta dagarna av förhandling och regeringsbildande kommer att vara spännande och exotiskt för landets invånare och alla de som är inblandade i processen. Vem kan samarbeta med vem? Vilka partier kan gemensamt få maoritetstöd? Vem blir nästa Primiärminister? Många frågor som kommer att ebsvaras mer elelr mindre framöver.

* Detta innebär att man i varje valkrets (constituency) räknar rösterna för sig och den kandidat/parti som får flest röster, inte en majoritet utan flest, vinner valkretsen och får ett säte i parlamentet. Detta innebär, beroend epå gränser, storlek och röstfördelning i valkretsar, att proporionen platser i parlamentet inte motsvarar proporionen röster i landet som helhet. Och att det är mindre chans att små partier kan å ngn plats alls.

Inga kommentarer: