onsdag, juni 16, 2010

Backbench Business Committee

Satt under hela gårdagkvällen med BBC Parliament på på TV. Varför det? Jo, därför man skulle debatera och rösta om formandet av en Backbench Business Committee, dvs ett utskott som bestämmer över hur de dagar skall förfogas som disponeras av icke regeringsmedlemmar eller skuggregeringsmedlemmar. Tills nu är det regeringen som bestämmer om när och hur dessa dagar disponeras vilket begränsat frihet och makt för de sk backbenchers och är en av anledningarna till att beäran om att talmannen skulle avgå förra våren inte gick att initiera tills regeringen ville det. Den sk Wrightkommitten som började sitt arbete i höstas att undersöka behövliga reformer i House of Commons producerade en rapport där bla detta utskott föreslogs. Förra parlamentet debatterade och godkände förslaget men under den sista tidne va parlamentet blev dte inte av att de implementerades genom sk standing orders.

Min lilla gig nu i maj har angått just denna frågan. Jag har hjälpt till en grupp av självständiga forskings- och lobbyorganisatiner som kampanjat för att detta utskott skulle skapas. Först undre förra parlamentet, sedan nu så fort som möligt i det nya. Jag har, tillsammans med Meg och med input från andra i gruppen, fixat ett utskick till alla ledamöter med information om utskottet och vad som behödes göras för att få igenom det, liksom en tillhörande hemsida/blogg där all information laggts upp och uppdateringar gjorts för att hålla folk à jour om hur det gick med processen. Så igår var det dagen D.

Debatten tog sin lilla tid och först vid kl 22 kunde vi konstatera hur det gått. Regeringen la fram det mesta som behövdes för att utskottet skulle skapas och säskilt två justeringar föreslogs av vår 'förkämpe' i parlamentet för att garantera att iaf 27 dagar av be som skall höra till backbenchers tar plats i kammaren, dels att utskottet inte skulle väljas om vart år utan vart parlament. Regeringen accepterade det första men inte det andra och kammaren röstade i enlighet med detta. Så nu finns den, the Backbench Business Committee.

Inga kommentarer: